Från svampskogen till köksbordet – en smakrik och gräddigt svampsoppa, karljohansvampfyllda raviolis med svampbuljong och riven lagrad ost, en god kantarelltoast eller en krämig svamprisotto. Oavsett vart matlagningslusten tar din svampfångst är ett glas gott vin med Nebbiolo det rätt valet, svalt serverat vid 16–17 grader i ett glas med stor rundad kupa. Det kan liksom inte gå fel!
Även om Nebbiolo är en gammal druvsort har dess historia inte varit den allra lättaste. Går vi två århundraden tillbaka var de flesta viner med Nebbiolo oftast blandningar med andra sorter och vinerna var antingen lätta och syrliga, inte sällan lätt oxiderade och emellanåt något spritsiga, eller var de fylliga och fruktsöta och kryddade med örter som en slags vermouth. Den senare stilen har överlevt till våra dagar om än i liten skala, kallas Barolo Chinato och är hos de bättre producenterna ett gott om än lite udda vin. Det vi känner som Barolo idag – och Barbaresco också för den delen – är en mer elegant och helt druvren (100 procent Nebbiolo) vinstil som utvecklades från ungefär 1860-talet och framåt.
Inte heller den vinstilen kom att bli någon större succé för den breda publiken eftersom Nebbiolo är en sent mognande druvsort som sällan ger kraftiga viner, men alltid viner med tydlig och förr om åren ganska rustik och torr tanninstruktur. Få vinodlare i Barolo och Barbaresco kunde leva gott på sin vinproduktion, om ens leva enbart av den, och vinerna dracks mest lokalt. Så kom en våg av modernisering under 1980- och än mer 1990-talet då en grupp unga vinmakare insåg att stilen på vinet måste moderniseras. Gruppen blev känd som Barolo Boys och en ny tid för Nebbiolo hade sett dagens ljus.
I början av 2010-talet kom nästa fas det brokiga livet för Nebbiolo. Nu helt plötsligt blev druvsorten trendig och både Barolo och Barbaresco fick ett stort internationellt genombrott, inte minst hos yngre konsumenter. Vinhandlare och sommelierer fyllde på sina listor med både Barolo och Barbaresco och såklart också den lägre prissatta och lite lenare vintypen Langhe Nebbiolo, som egentligen inte fordrar någon lagring utan kan njutas direkt den har lanserats. Nebbiolo har under de senaste tio åren skrivit in sig allra högst upp på vinvärldens trendlista och är nästintill lika stekhet som Pinot Noir.
Den här utvecklingen syns också på vinlistorna i landet och på Systembolagets sortiment, som i mitten av augusti i år erbjöd omkring 380 viner eller blandlådor av viner från Barolo, omkring 140 från Barbaresco och 116 viner med ursprung Langhe Nebbiolo. Det är ett rätt imponerande utbud. Att trenden bör Barolo är stor och världsomfattande har också inneburit att priserna för de bästa vinerna har skjutit i höjden – på Systembolaget finns det gott om exklusiva baroloviner för 1 000 till 2 000 kronor flaskan och de mest exklusiva vinerna ligger snarare i prislägen över 6 000 kronor flaskan med toppnoteringen 7 495 kronor. Eller 14 995 kronor för den högst prissatta magnumbuteljen. Det är en tråkig men inte helt oväntad del i utvecklingen.
Därför kan vi glädja oss extra mycket åt att vi här hittar en utmärkt barolo för ett attraktivt pris. Till att börja med kan man konstatera att det här återigen är ett lättgillat och charmerande vin från den storartade årgången 2019, som överlag har gett viner med en omedelbar och yppig frukt, silkig textur, stor fräschör och finlemmade tanniner. Om viner med Nebbiolo i stort sett alltid kräver ett par års lagring för att infinna sig i charmsektorn, är det här vinet där redan nu. I doften möter druvsortens och årgångens rena och elegant rödbäriga fruktighet (körsbär och tranbär) en fin jordighet och ger man vinet luft i karaff en kort stund eller i vinglaset, som bör vara av bourgognemodell, växer det också fram en ton av djupröda rosor. Smaken är uppfriskande och fruktig med precis lagom mängd tanniner för att avslöja druvsorten och samtidigt göra vinet lättgillat. Precis som baroloviner ska vara är det ett elegant vin.
Bakom vinet hittar vi Azienda Agricola Virna Borgono som ligger i byn Barolo och ägs av familjen Borgogno. De hör till de äldre vinodlarfamiljerna här i Barolo och kan spåra sina vinodlarrötter tillbaka till 1720-talet. I sin nuvarande form grundades firman Borgogno först 1950 av Enrico Borgogno. En intressant detalj som gjorde att man också ändrade namn på firman var att dottern Virna år 1988 blev den första kvinnan i regionen som examinerades som oenolog och det är fortfarande Virna som driver firman.
Man har en fin vinlista med flera viner med Barbera och Nebbiolo och gör också ett par viner i appellationen Barolo, bland annat från den hyllade vingården Cannubi. Veckans vin kommer dock från flera vingårdar med ungefär 30–50 år gamla stockar (med de klassiska klonerna Lampia och Michet) i ett par vingårdar på 280 till 350 meters höjd. Jäsningen sker i ståltankar vid cirka 30 grader med tio till tolv dagars skalkontakt. Vinet får sedan mogna i framför allt äldre franska ekfat under 18 månader.
Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se