Vecka 46

2020 Barolo

Massolino, 399 kr, (nr. 92391), Piemonte, Italien
100% Nebbiolo

Med den sensommar och höst vi har haft då våra skogar har invaderats av svamp, känns det inte mer än rätt att vi nu kan luta oss tillbaka och njuta av en underbar barolo till allehanda svamprätter. Det må vara något så snabblagat som en toast av smörstekt eller grillat bröd med stuvad svamp och lite riven ost, en pastarätt med smörstekt svamp och parmesanost, en klassisk risotto med karljohansvamp eller tryffel eller något kött (fågel, vilt, nötkött, fläskkött) serverat med en gräddig svampsås. Eller en härlig svampsoppa med brödkrutonger. Det vinerna från Barolo och andra viner med Nebbiolo behöver är något med den fet textur och gärna också en viss sälta för att fånga upp och därmed runda av tanninkänslan något. Därmed kommer även unga viner med tydlig strävhet att kännas mer behagliga i munnen.
Inga ”finare viner” är så i ropet som de från Barolo och i mitten av oktober fanns det 457 artiklar i Systembolagets sortiment och beställningssortiment. Fem av dessa viner (inklusive tre som lanseras på websläppet den 7 november) kommer från Massolino, en firma som verkligen imponerar. Det spelar egentligen ingen roll om du väljer deras eleganta Langhe Chardonnay, deras billiga och lättgillade röda instegsviner Langhe Nebbiolo (299 kr), Dolcetto d’Alba (189 kr) eller Barbera d’Alba (249 kr), deras uppsättning av viner från Barolo eller det nya från Barbaresco, eller varför inte flirtvinet Moscato d’Asti, du kommer alltid att få ett verkligt välgjort och gott vin. Massolino står för genuinitet och kvalitet.

Precis som förväntat av ett bra barolovin är det här vinet förhållande ljust i sin klarröda färg, Nebbiolo ger aldrig mörka och täta viner med kraft, även om druvorna från Serralunga d’Alba (som dominerar i det här vinet) och Castiglione Falletto hör till de lite doft- och smakrikare. Doften är medelstor och aromatisk med fina röd körsbärs- och nästan jordgubbsliknande toner och det finns också en fin rosenblommighet och en nyans av jordighet. Tack vare att den 30 månader långa lagringen ägde rum i 2 400 till 4 500 liter stora äldre ekliggare finns det ingen karaktär av ek i vinet – här är det druva och plats som gäller.
Smaken är medelfyllig som mest, charmerande fruktig med fin textur och med en läckert uppfriskande syra och en känsla av kalkstensmineralitet. Tanniner finns det gott om, det ska det göra i vinerna från Barolo, men de är fint avrundade och känns därför välbalanserade i den totala smakupplevelsen. Är man vän av baroloviner dricker man gärna det här vinet direkt, serverat något svalt i bourgognekupa och helst efter en korts stunds luftning i karaff. Söker man lite mer polerade tanniner och framför allt större portion av komplexitet, kommer det med fem till tio års lagring.

Det är inte bara den vinodlar- och vinmakarmässiga utvecklingen som har säkerställt kvalitet och stil i Barolo, den senaste tiden har området också fått viss hjälp av Moder Natur med en svit av fina år. Årgång 2017 gav trots det torra och inledningsvis varma klimatet viner med god fräschör (tack vare svalka mot slutet av växtsäsongen) och överlag en utmärkt balans, vilket också gäller för årgång 2018 som inleddes med en ovanligt fuktig vinter och hög nederbörd under våren. Flera odlare har beskrivit årgången som ojämn och besvärlig, men de odlare som hade is i magen och vågade vänta ut skörden till slutet av september och början av oktober kunde göra verkligt fina viner. En årgång som många har kommit att älska är 2019, som lokalt beskrivs som en klassisk årgång med tydliga (men fina) tanniner och god syra, men i mer rimlig mening bör få tillägget att vinerna är förtjusande i sin parfym, fruktighet, blommighet och silkiga textur.
Hur är det då med 2020, som är det här vinets årgång? Till att börja var 2020 året mitt i Covid-19, då arbetet som sådant blev annorlunda än normalt, men det var också en något svalare årgång än i genomsnitt. Sett till vinerna blev 2020 en väldigt klassisk och högklassig årgång som förenar en tydlig men fin tanninstruktur med en uppfriskande syra och en i stort sett lika elegant och charmerande frukt som årgång 2019 bjöd på. I slutändan ytterligare en fin årgång.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se