Vecka 29

2022 Barbera d’Alba

Ugo Lequio, 209 kr, (nr. köps online för trygg hemleverans), Piemonte, Italien
100% Barbera

Vi tar ett fynd för juli månads kvällar!
Druvsorten Barbera har gått från att ha varit ett vardagligt enkelt, syrligt och lätt pizzavin för fyra decennier sedan till att idag vara ett djupare, fruktigare och mer balanserat och njutbart pizzavin idag. Och pizzavin är minsann inte det sämsta – pizza är gott och populärt och gott rött vin är också gott och populärt. Supermatchning med andra ord. Och håller man sig lite mer till seriös formulering kan man säga att Barbera har vunnit ett enormt anseende sedan då – på den tiden då vinerna ofta var så sura (Barbera är en av de mest syrarika blå druvsorterna) att de aldrig fick några lovord.
I mitten av 1980-talet började detta långsamt att förändras när först någon enstaka firma och sedan alltfler under 1990-talet började skörda druvorna lite senare så att vinets syra rundades av samtidigt som vinet vann lite mer kropp. Några producenter började också lagra sina finaste barberaviner i små ekfat för att öka textur och komplexitet. Idag är Barbera en mycket mer hyllad druvsort och utöver ett par firmor som under lång tid har haft fina och även gamla vingårdar med Barbera och satsat på förstklassiga viner, ser man alltfler och allt bättre och modernare viner med Barbera runt om i Piemonte.

Barbera är en av Italiens mest planterade blå sorter, bara Sangiovese och Montepulciano odlas på större areal. Här i Piemonte, som totalt sett har omkring 45 000 hektar stora vingårdar och med det är landets näst största vinregion, är Barbera utan konkurrens den viktigaste sorten. Idag odlas den på cirka 13 950 hektar och ger allt från enklare instegsviner på egen hand eller blandad med andra sorter, med vinerna Barbera d’Alba (egen appellation, 100 procent Barbera och oftast de lite rikare och silkigare vinerna) och Barbera d’Asti (också egen appellation, 100 procent Barbera, vanligen lite lättare och friskare och mer eleganta viner) som de allra bästa.
Sorten har en historia som sträcker sig tillbaka till 1200-talet och därmed är det en av de äldsta i trakten. Förr i tiden var den ofta samplanterad med Nebbiolo för att ge fräschör och mjukhet i vinet. Eftersom den trivs bra i lite svalare lägen blev den med tiden oftare planterad högt upp på sluttningarna eller på nordliga exponeringar, mycket tack vare att den mer hyllade och dyrare Nebbiolo fick de finaste och mest solexponerade vingårdslägena.

I glaset hittar vi här ett vin med mörk körsbärsröd färg, ungdomlig och tät och på sätt inte alls lika gårdagens pizzaviner. Doften är medelstor och ganska djup, mörkt bärfruktig med en kombination av sötsyrliga mörka körsbär och björnbär med ett uns av balsamiska nyanser som gör vinet lite mer intressant. Smaken är medelfyllig och lika generöst fruktig som färg och doft har gett förhoppning om, men det finns gott om fint uppfriskande syra och även ett visst grepp av tanniner som gör att vinet känns både seriöst och gjord för både nu och njutning om ett par år.
Ett vin som det här serveras allra lämpligast i en glas med bourgognekupa, det är den bästa formen och storleken på kupa för att lyfta fram den fruktighet, charm och fräschör som Barbera har. En sval serveringstemperatur kring 16–17 grader bidrar också till det. Rent allmänt är det ett lättanvänt vin – till fiskrätter som är lämpade för rött vin (exempelvis stekt gös eller annan vit fisk med smörstekt svamp), till svamprisottos och pastarätter med inslag av svamp och kött i någon form, till lättare eller som mest medelkraftiga rätter av fågel och kött tillredda och smaksatta på klassiskt vis snarare än exotiskt kryddigt och sötaktigt och helst utan het kryddsättning. Och såklart också en uppsättning av goda pizzor.

Produttori Ugo Lequio är en vinproducent med fem decenniers historik i Barbaresco, där man i början av 1980-talet var en av de tidiga med att producera viner med hög kvalitet. Att vinerna från Barolo och Barbaresco idag har ett grundmurat rykte och säljs till höga priser var inget man trodde på förr i tiden här, istället var vinerna gjorda enligt traditionella metoder och sågs snarare som ogina och rustika. Intresset för dem var verkligen inte stort på den här tiden, därför behövdes vinmakare som Ugo som balanserar fint mellan tradition och modernism.

Köps online för trygg hemleverans hos Fine Wine Service, www.finewineservice.se