Vecka 01

2022 Combarels Blanc

Cassagne et Vitailles, 249 kr, (nr. beställs online för hemleverans), Pays d'Oc (Languedoc), Frankrike
50% Chardonnay, 30% Grenache Blanc och 20% Viognier

Södra Frankrike är nu på 2000-talet en av landets allra mest intressanta vinregioner – från en enorm mängd bulkviner och många billiga druvsortsdrivna viner, har allt fler familjefirmor med höga ambitioner grundats och lyfts fram i rampljuset. Den vanligaste men numera gamla benämningen på regionen är Languedoc-Roussillon, men i en ambition att ta sig bort från det gamla och enklare volymryktet har området fått det nya namnet Occitanie. Totalt sett är den här regionen sett till vinodling 230 000 hektar stor och det är mer än exempelvis Tyskland och Sydafrika tillsammans. Lite mer specifikt ursprung är lantvinsområdet IGP Pays d’Oc som står för cirka 120 000 hektar av detta, men även här är majoriteten av vinerna av lite enklare eller åtminstone vardagligare snitt. I tillägg till det finns det 23 mindre appellationer där regelverken är mycket mer precisa och där man ofta idag hittar viner av fantastisk kvalitet. Till de mest kända av dessa appellationer hör Minervois, Fitou, St-Chinian, Corbières, La Clape och det kustnära området Limoux där världens första mousserande viner gjordes för ett halvt årtusende sedan.

Ursprunget Pays d’Oc används ofta på etiketterna när vinet inte kommer från en appellation eller om producenten har gjort vinet på ett sätt som de mer snävare appellationerna inte tillåter. Precis så är det med just det här vinet, Combarels Blanc. Egentligen kommer druvorna från vingårdar i de förhållandevis unga och förstklassiga appellationen Terrasses de Larzac, men eftersom vinet är vitt diskvalificeras det för appellationsstatus.
Vinet är en cuvée med ungefär 50 procent Chardonnay, 30 procent Grenache Blanc och 20 procent Viognier, en druvblandning som kanske är lite ovanligt men faktiskt förekommer en del i ursprungsområdet IGP Pays d’Oc. De tre sorterna vinifieras var för sig och vinerna har mognat under åtta månader i äldre ekfat från tunnbindaren Chassin. Efter lagringen har vinet blandats för att tillbringa ytterligare några månader i ståltankar för en sista sedimentering.
Doften är medelstor, på sitt sätt djup och rik men egentligen mer elegant – och framför allt väldigt fint balanserad. Av ekfaten är känner man faktiskt inget, annat än att man kan förstå rondören som är resultatet av lagringen. Smaken är medelfyllig, mjukt texturerad och fruktig och ganska len, måttlig i syran och mineraliteten men ändå på sitt sätt elegant. Det är ett vin att njuta av lite svalt, cirka tio grader som mest för att lyfta fram fräschören, och gärna tillsammans med en maträtt som snarare är lite smörig och stekt än uppfriskande i syra. Som en bra referens rent doft- och smakmässigt, kan man jämföra med moderna vita viner från Rhônedalen.

Firman Cassagne et Vitailles hör till de nya stjärnorna i södra Frankrike. Firman etablerades så sent som 2015 av barndomsvännerna Matthieu Rollin och Nicolas Seffusatti som hade arbetat med vinhandel i Kina och där tjänat ihop ett bara startkapital till en ny vinfirma. När de startade Cassagne et Vitailles hade de en tydligt uttalad filosofi att producera förstklassiga viner från gamla vingårdar i Languedoc med en känsla för vingårdarnas unika egenskaper. Att arbetet i vingårdarna skulle ske helt naturligt var självklart och man är idag dessutom biodynamisk.
Firman har sitt säte i området kring Montpeyroux norr och väster om Montpellier i departementet Hérault. Flera av firmans viner har ursprunget Terrasses du Larzac. Det är en sedan 2014 ny appellation som idag har 548 hektar stora vingårdsmarker belägna på omkring 80 till 200 meters höjd.

Allra mest känd är Cassagne et Vitailles för sina röda viner och de flesta av dem hittar du beskrivna här på Vinlegender. Skriv in ”Cassagne” i sökrutan så hittar du rätt. Och är du intresserad att prova fler viner från dem finns det alltid ett gott urval hemma hos importören.

Beställs online för trygg hemleverans från Fine Wine Service, www.finewineservice.se