Vecka 36

2022 Côtes du Rhône Domaine Grand Veneur Les Champauvins

Vignobles Alain Jaume / Domaine Grand Veneur, 179 kr, (nr. 77225), Rhône, Frankrike
70% Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvèdre

Domaine Grand Veneur är en familjeägd egendom som ligger strax söder om Orange i den allra nordligaste delen av Châteauneuf-du-Pape, nästan granne med Château de Beaucastel. Den anrika egendomen (etablerad 1826, snart 200 år med andra ord) drivs av Alain Jaume, som också är firmans riktiga namn, och hans tre barn. Mer detaljerat är Domaine Grand Veneur en enskild egendom i Châteauneuf-du-Pape och Vignobles Alain Jaume en négociantverksamhet som köper druvor, vinmust och viner och förädlar det till viner med ursprung hela Rhônedalen. Jodå, det kan vara lite förvirrande när båda namnen brukar används som avsändare för vinerna, men bortser man från det kan man vara absolut säker på att man får ett utomordentligt gott vin, alldeles oavsett vilket namn man lystrar till.
Allra mest är man känd för sina viner från Châteauneuf-du-Pape (fyra olika buteljeringar) som ofta får skyhöga betyg av internationell press, men kvaliteten gäller hela vägen från insteg till topp. Familjen äger idag omkring 80 hektar vingårdsmark som utöver Châteauneuf-du-Pape omfattar ägor i appellationen Lirac och de två allmänna appellationerna Côtes du Rhône och den mer specifika Côtes du Rhône Villages, som är 23 utvalda byar. Hela vingårdsarealen är certifierad ekologisk sedan 2012.

Les Champauvins är firmans största enskilda vingård, 34 hektar stor och belägen vid vineriet bara ett par meter från gränsen till Châteauneuf-du-Pape. Vingården delar såklart de klimatmässiga och geologiska förutsättningarna med den berömda och emellanåt dyrbara appellationen – men den ligger precis utanför. Därför har vinet den generiska appellationen Côtes du Rhône som ursprung. Druvorna till det här vinet kommer enbart från den här vingården och cuvéen är ungefär 70 procent Grenache, 20 procent Syrah och tio procent Mourvèdre. Eftersom dessa sorter mognar vid olika tillfällen och kräver olika behandling i vineriet, vinifieras de separat. Allt avstjälkas och efter några dagars kallmaceration jäses musten med den naturliga jästen i ståltankar med ungefär två och en halv veckans skalkontakt och regelbunden pigeage, nerpressning av skalkrosset. Den mer oxidationskänsliga Grenache lagras sedan i cementtankar medan de mer syrekrävande Syrah och Mourvèdre tappas i minst tre fyra år gamla ekfat. Totalt sträcker sig lagringen över 14 månader. Rätt seriös vinifiering med andra ord. Med en alkoholhalt på cirka 15.0 procent och en doft och smak som är ett ordentligt steg över majoriteten av viner på den här ursprungsnivån och uppför sig snarare som ett vin från just Châteauneuf-du-Pape. Och att priset är som en helt vanligt tappning från Côtes du Rhône gör det här vinet till ett kassaskåpssäkert dunderfynd!

Om vanliga viner från Côtes du Rhône är helt redo att drickas vid lansering och sedan kan klara lagring fint upp till fem eller sju år, är det här vinet lite djupare och bättre strukturerat och kan därför få ligga ett par år till i vinkällaren om man önskar lite mer mognadsnyanser. Det är absolut inget man behöver göra, Les Champauvins dricks alldeles utmärkt redan nu, serverat direkt ur flaskan eller uppslaget i karaff en kort stund innan. Temperaturen kan gärna vara 18 grader, mest för att balansen mellan frukt och den något värmande alkoholen ska vara som bäst.
Maten som ska komplettera upplevelsen bör vara medelkraftig som mest, då syns vinets finess på ett bättre sätt. Kyckling, ljust kött och nötkött i mer klassiska rätter med sydfranska örter och rostad vitlök gör sig fint, men visst vågar man sig på lite skön nordafrikansk kryddning som spiskummin och korianderfrö, kanske också en gnutta hetta. Detta kryddor är som klippt och skurna för grenachevinernas naturliga kryddighet och inbjudande solmogna frukt. Vill man dricka rött till smakrikare fiskrätter, exempelvis en smörstekt abborre eller gös med sommarens kantareller eller annan svampfångst, är det här också ett trevligt val. I det läget kan man också kosta på sig att servera vinet någon grad svalare.

Oavsett vad du tänker servera vinet till – eller om du bara vill dricka det som det är eller till lite goda ostar, men inte grönmögelostar – är det ett vin att köpa på sig ett antal flaskor för att ha senare i höst och vinter, eller nästkommande år.

Importör i Sverige är Hermansson & Co, www.hermanssonco.se