Innehåll
Vecka 41

2022 Côtes du Rhône Maclura

Château Pégau (Domaine du Pégau), 199 kr, (nr. 74305), Rhône, Frankrike
ca 60% Grenache, 20% Syrah, 10% Mourvèdre och 10% Cinsault

Det är egentligen alltid tid för goda viner från Rhône, både till sommarens grillade mat och till höstens mer rustika rätter med långkokt kött, grytor, rotsaker och svamp. Eller varför inte bara en klassisk pepparstek med viss hetta. Och tittar man på karaktär och kvalitet kontra pris finns det nog inte mycket i världen som slår ursprunget Côtes du Rhône – det är helt enkelt fantastiskt fyndmässiga viner.

Det här vinet bjuder på precis det man önskar från Rhônedalen, en härligt inbjudande solmogen rödfrukt signerad den dominerande druvsorten Grenache, läckert parfymerad med örtkryddor som torkad timjan, lagerblad och salvia från både Grenache och Mourvèdre. Smaken är varken kraftig eller lätt, utan bara härligt behaglig och lättgillad med fin fruktsötma, nästan sammetslena tanniner och en slags fräschör som är typisk för bra viner från södra Rhône som sällan har hög syra, och smaken dröjer sig kvar förhållandevis länge. Vinet är gott att dricka direktupphällt ur flaskan, någon dekantering behövs inte, men det är klokt att hålla sig till en temperatur kring 18 grader eller strax därunder för att ytterligare lyfta fram elegans och fräschör.
Sett till framställning är det typiskt det mest här i södra Rhône, i det här fallet en cuvée med cirka 60 procent Grenache, 20 procent Syrah och tio procent vardera av Cinsault och Mourvèdre, alla druvor från vingårdar med jordar som domineras av sandblandad lera. Efter jäsning sker blandning och lagring i stora foudres, aldrig i tankar eller små ekfat. Vinet har en alkoholhalt på cirka 14.0 procent. Den första årgången man gjorde var 2012 och produktionen uppgår idag till ungefär 60 000 flaskor om året.

Producenten heter egentligen Domaine du Pégau, men på det här lite enklare vinet (jämfört med firmans andra fantastiska viner), kallar man avsändaren Château Pégau. Det är mest en administrativ skillnad – det är fortfarande stjärnan Laurence Féraud som äger firman och gör alla viner som också har gjort det här vinet. Hon tog 1997 över efter sin på den tiden välkända far Paul (han och legendaren Henri Bonneau var bästa vänner) och har sedan dess lyft firman med högre kvalitet och mer specifika toppselekteringar. Ett exempel på det är vinet Châteauneuf-du-Pape Da Capo (första årgång 1998) som är ett av de allra bästa och mest eftertraktade vinerna i hela Rhônedalen. De årgångar hon inte gör det vinet buteljeras i stort sett samma vingårdslotter som vinet Châteauneuf-du-Pape Cuvée Laurence och det vinet är också exceptionellt bra. Det gäller också deras vanliga tappning Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée som är gjort i en klassiskt elegant och imponerande lagringsduglig stil. Lägg därtill deras vita vin från Châteauneuf-du-Pape så har man ringat in en av de bästa producenterna i södra Rhône.
Domaine du Pégau har en lång historia, familjen har odlat vin i södra Rhône sedan 1670 men bara gjort vinet själva i ungefär 150 år och det var först 1987 som de från sina då fem hektar stora vingårdar började buteljera vin under eget namn. Sedan 2012, då man köpte en 42 hektar stor vingård söder om Châteauneuf-du-Pape, har egendomen 70 hektar stor egen vingårdsareal. Man är allra mest känd för sina viner från Châteauneuf-du-Pape där man har 22 hektar stor areal fördelat över nio vingårdar. Ett par vingårdslotter är planterade 1905 och hör till de äldre i trakten.

Det är riktigt glädjande att Domaine du Pégau nyligen har fått en ny importör i Sverige, för under många år var vinerna nästan osynliga på vår marknad.

Importör i Sverige är Budbreak, www.budbreak.se