Man kan hylla firman E Guigal för väldigt mycket, inte minst de makalösa exklusiva vingårdsvinerna från Côte-Rôtie, den numera ”nästan lika bra” Côte-Rôtie Château d’Ampuis, och de fantastiska vita och röda vinerna från Hermitage, de vanliga fyndmässiga såväl som de mer exklusiva Ex-Voto. Men ska man väga in rimlighet och se till hantverket som sådant och inte minst priset på vinet, är det firmans Côtes du Rhône som imponerar allra mest.
Några egna vingårdar för det här vinet har man inte, däremot ett samarbete och löpande kontrakt med över 800 vinodlare i södra Rhône.
”Vingårdarna ligger framför allt intill Châteauneuf-du-Pape, särskilt gäller det Grenache, som är det bästa området för Grenache, men med den globala uppvärmningen kommer vi säkert kunna öka andelen Mourvèdre i framtiden, idag mognar den bättre än någonsin”, berättar Philippe Guigal när vi talar om just det här vinet.
Han lägger till att vingårdarna har omkring 30–40 år gamla stockar och att skördeuttaget ligger på som mest 40 hektoliter per hektar, vilket är något under det maximalt tillåtna skördeuttaget om 46 hektoliter per hektar som appellationsreglerna tillåter. Bara här har man en seriös hållning som lovar gott.
Att köpa druvor från så många odlare innebär en enorm arbetsbelastning och därför lägger Philippe och hans team betydligt mer arbete på sina viner från Côtes du Rhône än de exklusiva toppviner de har blivit omtalade för i hela vinvärlden. Det gäller både urvalet av druvor och basviner man köper och det omfattande blandningsarbete som sätter igång efter åtminstone ett års lagring i tankar och stora foudres, varefter det blandade vinet får lagras ytterligare flera månader så att alla komponenter gifter sig samman. Om de flesta viner på nivån Côtes du Rhône buteljeras ungefär efter ett år, kommer Philippe låta vinet lagras i upp emot 18 månader, också det en ytterst seriös hållning för ett vin i den här försiktiga prisnivån. Ytterligare en detalj skiljer vinet från de allra flesta, att andelen Syrah är så hög som omkring 50 procent.
”Vi ska inte glömma att vi kommer från norra Rhône och har Syrah i vårt DNA”, säger Philippe och ler.
Tack vare det stora inslaget av Syrah har det här vinet en lite mörkare färg och fruktighet än vad genomsnittet av Côtes du Rhône bjuder på, dessutom en fin kryddighet med nyanser av lakritsrot och krossad peppar i den mörka och soligt mogna frukten, därtill en lagringspotential som med råge överträffar det mesta som buteljeras som Côtes du Rhône. Vid flera tillfällen har både fem och tio år gamla flaskor från bra vinkällare njutits fullt ut utan att de har upplevts för mogna. Såklart njuter man av vinet redan nu som ungt, serverat direkt ur flaskan även om en kortare stunds luftning faktiskt lyfter ett par komplexa nyanser, och en temperatur kring cirka 18 grader är att rekommendera.
Det har potential att bli sommarens mest anlitade grillvin, till kyckling och fläskkött såväl som till nötkött. Ett inslag av sydfranska örtkryddor och vitlök eller nordafrikanska kryddor som spiskummin och korianderfrön är välkommet.
Det här vinet finns också i halvflaska i årgång 2021 (nr 74840 för 89 kronor) och i magnum i årgång 2021 (nr 2011 för 329 kronor).
Om nu det röda vinet har valts till Veckans Vin här på Vinlegender, ska man inte missa deras Côtes du Rhône Blanc (årgång 2023 finns på Systembolaget, nr 71947 för lika fyndmässiga 149 kronor) som har ett ovanligt stort inslag av Viognier och deras utmärkta Côtes du Rhône Rosé (årgång 2023, nr 50612 för 149 kr).
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se