Vecka 22

2022 Etiqueta Plata (Silver Label)

Bodegas Juan Gil, 159 kr, (nr. 79307), Jumilla, Spanien
100% Monastrell

Den här veckans vin ger oss en hel del att lära, både avseende ursprunget (som är mindre känt för den breda massan) och druvsorten (viktig och stor, men mer känd under annat namn). Vi tar oss först till platsen, distriktet Jumilla. Det ligger i regionen Murcia ungefär i mitten av Medelhavskusten, men inåt land med staden Jumilla som huvudort. Det här är ett gammalt vinområde och man har kunnat spåra vinkulturen till ungefär 400-talet före Kristus. Genom historien har området besökts av och stundtals kontrollerats av både fenicier och romare och från 800-talet också morer som lämnade vinkulturen att försvinna.
När vinlusen spreds över Spanien och resten av Europa skulle vinodlingen faktiskt inte alls påverkas här, mycket beroende på ett ganska isolerat läge och jordarna som domineras av mager mörk kalksten och sand, i vilken vinlusen inte alls trivs. Först 1989 skulle vinodlingen drabbas av vinlusen och under några år förstördes närmare 60 procent av den då omkring 50 000 hektar stora vingårdsarealen. Vid den här tiden var Jumilla i stort sett uteslutande en bulkvinsregion och vinerna var rustika och inte sällan mer eller mindre oxiderade. Sedan dess har mycket hänt – år 1975 fanns det bara sju producenter som buteljerade vin, år 2001 var arealen 45 400 hektar stor och idag har den krympt till 21 620 hektar som fördelas över ungefär 1 900 vinodlare samtidigt som antalet buteljerande producenter har ökat till 45 och kvaliteten överlag har höjts avsevärt.
Jumilla fick status som DO, Denominación Origen, år 1966 och är därmed en av de tidiga appellationerna i Spanien. Klimatet här är kontinentalt med soliga och varma somrar, en nederbörd som vanligen ligger kring 300–350 millimeter om året och mestadels faller om våren och hösten, och vintrar som kan vara stränga. Vårfrost kan vara ett problem fram till och med mars, särskilt i de högst belägna vingårdarna som kan når upp emot 900 meters höjd (de lägre vingårdarna ligger på ungefär 400 meters höjd). Fortfarande idag finns det en omkring 1 000 hektar stor vingårdsareal där stockarna växer på sina egna rötter och det är framför allt i de sandigaste av jordarna som det är så. Omkring 20 procent av vingårdarna totalt sett har stockar som är över 40 år gamla och av det står den blå druvsorten Monastrell för cirka 89 procent. Monastrell är också distriktets allra mest planterade druvsort, följt av Cencibel (det lokala namnet på Tempranillo), Garnacha Tintorera (en sort med mörk druvsaft) och Garnacha. Man gör också vitt vin här och de viktigaste sorterna är Airén, Macabeo (Viura), Pedro Ximenez och Malvasia Blanca.

Veckans vin är alltså den mest typiska vinstilen här idag, ett druvrent och smakrikt vin med Monastrell. Att sorten är identisk med den franska Mourvèdre är mest tydligt med den mörka färgen och djupa frukten, men tanninstrukturen i vinerna härifrån är betydligt mer polerad än i de viner man hittar i södra Frankrike. Vingårdarna till det här vinet ligger på ungefär 850 meters höjd där jordarna domineras av mager kalksten och de svala nätterna bidrar till att bevara fräschör i druvorna. Efter handskörd och noggrann sortering sker vinifieringen i ståltankar varefter vinet uppfostras under tolv månader i 225 liter stora franska ekfat som till en tredjedel är nya.
Det är bara att tända grillen och ta fram köttet – för det här är ett riktigt bra grillvin som är sommarsoligt och fylligt av mogen mörk frukt som blåsvarta körsbär, björnbär och blåbär. Ekfaten skönjs i den rika frukten, men mer i form av en vaniljton än en rostad eller kryddig ton. Smaken är medelfyllig av samma solmogna frukt som i doften och tack vare att vingårdarna ligger på hög höjd förenas den härliga frukten med en uppfriskande syra. Vinet är perfekt drickmoget nu och tanninerna är snyggt inbäddade i fruktkroppen. Servera vinet vid cirka 18 grader, helst inte varmare, för att fånga balansen mellan frukt och fräschör.

Producenten Bodegas Juan Gil hör till de viktiga pionjärerna i Jumilla och sedan de grundades 1916 har de till dags dato och i fjärde generation varit en av de drivande krafterna både förr i tiden och nu. I samarbete med den amerikanska importören Jorge Ordoñez skapade de i början av 2000-talet en modern, rikt fruktig och kraftfull vinstil som revolutionerade Jumilla (och faktiskt Spanien i stort) och gav skyhöga betyg i amerikansk media. Inte minst vinet El Nido (70 procent Cabernet Sauvignon och 30 procent Monastrell) kom att stå symbol för det moderna och storslagna ”nya Spanien”. Ur det här projektet skapades också det här mer publika och försiktigt prissatta vinet.
Idag har man så mycket som omkring 1 000 hektar stora vingårdsägor som sköts om enligt ekologiska principer.
Det här vinet finns också i magnumformat om man tycker det känns roligt och passande, nr 55992 för 399 kr.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se