
Vi kan väl börja med ett riktigt glädjeämne – priset. I ett prisskenande Bourgogne är det verkligen glädjande att hitta ett riktigt välgjort och gott vin från hjärtlandet Côte de Beaune för bara 399 kronor. Att det dessutom är av ursprungsnivån premier cru gör vinet än mer fyndmässigt. Tack för det Maison Louis Jadot som till följd av sin storlek inte bara förser oss med en stor och bred vinlista från norr till söder i Bourgogne, utan också har förmågan att på alla nivåer från régionale till grand cru leverera viner till verkligt konkurrenskraftiga priser (under de flesta motsvarande viner från andra toppfirmor). Bra exempel på fyndviner är deras Bourgogne Blanc Couvent des Jacobins (nr 57980 för 219 kr) och Bourgogne Rouge Couvent des Jacobins (nr 52830 för 239 kr) som alltid finns att få tag på. Andra bra exempel är 2021 Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St-Jacques (nr 93622 för 2 195 kr) och 2021 Chapelle-Chambertin Grand Cru (nr 92213 för 2 975 kr), viner som i andra vinproducenters prislistor skulle kosta betydligt mer.
Veckans Vin är den röda versionen av det vita vin som presenteras i den större artikeln om årgångens viner från Maison Louis Jadot den här veckan, och precis som det vinet finns det ingen officiell premier cru som heter Clos de la Croix de Pierre. I stället rör det sig om en 1.72 hektar liten del (helt ägd av Domaine des Héritiers Louis Jadot) som ligger i den 14.38 hektar stora premier cru En Caradeux mitt emot En Charlemagne, som är den bästa delen av grand cru Corton-Charlemagne. Åker man till vingården kommer man ändå ganska enkelt att hitta Clos de la Croix de Pierre eftersom ingången till den avslöjas med ett stenkors. Jorden på den här sluttningen är mager och består av krossad kalksten.
Vinet framställs genom fullständig avstjälkning av druvorna (det är det normala förfarandet hos Louis Jadot), ett par dagars kallurlakning av skalen i musten, sedan jäsning i små öppna tankar innan vinet dras över till 228 liter stora ekfat (från det egna tunnbinderiet Cadus som man grundade 1996 i samarbete med Tonnellerie Vicard), cirka 30 procent nya, där vinet får genomgå malolaktisk jäsning och lagring under 18 månader.
Det finns en fin svalka i den eleganta röda bärfrukten, en fräschör som är typisk för vingårdsläget som alltid utsätts för svalkande vindar som drar in västerifrån genom dalgången mot Echevronne. Känslan av svalka noteras också i den friskt fruktiga smaken som bjuder på intensitet, en härlig syra och fint kalkig mineralitet. Vinet dricker man med full behållning redan nu, mycket tack vare den yppiga och charmerande frukten, men vill man se mer mogna nyanser får man hålla sig till tåls i omkring tio år.
Pernand-Vergelesses är en medelstor appellation med 221.36 hektar stor vingårdsareal kring byn, till och mitt i byn, och både på de bitvis branta sluttningarna och på flackare land nedanför den med berömda Cortonkullen. Byns historia sträcker sig långt tillbaka i tiden, det är faktiskt en av de allra äldsta vinbyarna i Bourgogne med en kyrka som uppfördes på 1100-talet och en tusen år gammal vinodlingskultur.
Den mest kända vingården är den 17.26 hektar stora En Charlemagne som generellt sett är den bästa vingården för grand cru Corton-Charlemagne. Den vingården, liksom ytterligare 124.00 hektar av byns vingårdsareal är planterad med Chardonnay (inklusive ett par hektar Aligoté och faktiskt också Pinot Blanc) och generellt är byn mest känd just för sina vita viner. Med det sagt görs också en hel del röda viner av god kvalitet, inte minst från några av de åtta premier crus som finns i byn. De mest kända av dessa är Les Vergelesses (18.06 hektar totalt), Ile de Vergelesses (9.41 hektar) och just En Caradeux som de här vinet kommer från.
En intressant detalj om byn. När man i slutet av 1990-talet började diskutera uppgradering av några vingårdar till premier crus blev man i byn tvungen att plantera om några av de högst belägna vingårdarna som i alla tider hade varit de bästa för Aligoté, bland dem toppläget Sous Frétille. Eftersom Aligoté inte godkänns för premier cru planterades tre vingårdar om med Chardonnay. När uppgraderingen var färdig 2001 hade byn totalt åtta premier crus med en sammanlagd areal om 68.90 hektar.
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se
