Pinot Noir har funnits i Sydafrika sedan 1920-talet, men de första vingårdarna planterades med schweiziska kloner som inte gav viner med djup och finess. Dessa var egentligen mer lämpade för produktion av mousserande viner. De få vingårdar som planterades på den tiden och faktiskt fram till början av 1990-talet var egentligen något för varma för att ge Pinot Noir de förutsättningar som behövs för största finess. Det var först under 1990-talet som svalare lägen ut mot kusten började planteras i någon större utsträckning. Två av de främsta pionjärerna just för mer eleganta och komplexa viner med Pinot Noir (även Chardonnay) var Tim Hamilton Russel (firman Hamilton Russel) och Peter Finlayson (Bouchard Finlayson). När bättre kloner av Pinot Noir kom till Sydafrika mot slutet av 1990-talet kunde den verkliga kvalitetsutvecklingen ta fart och resultatet ser vi nu. Pinot Noir är alltjämt en liten druvsort och den odlas idag på bara 532 hektar av landets totala vingårdsareal om drygt 90 000 hektar.
Idag är den förvisso bara omkring 1 100 hektar lilla vinregionen Walker Bay den viktigaste i landet för Pinot Noir och här finns den på 136 hektar och i grannområdet Elgin på 111 hektar. Det mindre området Hemel-en-Aarde Valley ligger i Walker Bay ute vid kusten omkring 95 kilometer sydost om Cape Town och är en ung vinregion, etablerad nu på 2000-talet och helt klart toppområdet när det kommer till just Pinot Noir. Klimatet är svalt och tydligt påverkat av det kalla havet som ligger mellan fyra och åtta kilometer bort från vingårdarna, som är belägna på 150–300 meters höjd med varierad exponering. Det är framför allt svalodlingsdruvor som trivs här och vinerna får alltid stor elegans, hög naturlig syra och en mer måttlig alkoholhalt, ofta kring 13.0 till 13.5 procent. Årligen faller det omkring 900 till 1 000 mm nederbörd här, ungefär hälften under växtsäsongen och resten under vintern.
En av den nya tidens stjärnor i Sydafrika inom genren Bourgognedruvor är Newton Johnson. År 1997 började Dave Johnson, en Cape Wine Master, och hans hustru Felicity producera vin från köpta druvor innan de efter några år köpte en farm i den högre delen av Hemel-en-Aarde Valley och började röja marken för att plantera vin. Klimatet är perfekt för deras ambitioner och jordarna är magra med stort inslag av grus, kvarts fältspat, sandsten och skiffer. Chardonnay och Pinot Noir är de viktigaste druvsorterna.
Idag är det Gordon och Nadia Newton-Johnson som gör vinerna och att de har Bourgogne som tydlig förebild och inspiration råder det ingen tvekan om när man provar deras viner. Deras Walker Bay Pinot Noir är ett utomordentligt elegant och gott vin som på ett övertygande sätt visar vilken fantastisk potential Pinot Noir har här ute vid kusten. Det rör sig om ett lättare och mer elegant vin i klassisk burgundisk stil, sötsyrligt rödfruktig stil med ljuvliga toner av tranbär, röda körsbär och trädgårdshallon, ett vin som helt klart har formats av den sydafrikanska solen och det kustnära läget. Man noterar också en liten kryddighet men i stort sett ingen ekfatskaraktär och det förklaras av en smart avvägd andel nya ekfat, faktiskt bara elva procent. Resten av faten är ett till ett par år gamla. Vinifieringen inleds med fullständig avstjälkning av druvorna, därav den pur rena frukten, och efter några dagars kallurlakning sätter jäsningen igång helt naturligt. Därefter dras vinerna över till de 228 liter stora franska ekfaten för malolaktisk jäsning och lagring. Och resultatet är strålande – lättsamt med ändå med god intensitet, en silkig kropp och lena tanniner och en härligt frisk syra.
Det här vinet har i olika årgångar använts vid flertalet provningar och vinmiddagar till gästernas stora glädje, det har verkligen fått lovord och applåder. Man dricker vinet i bourgognekupa, serverat direkt ur flaskan utan luftning och tack vare finessen är cirka 16–17 grader en lämplig temperatur.
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se