Innehåll
Vecka 29

2024 Perlato del Bosco Vermentino

Tua Rita , 199 kr, (nr. 94146), Toscana , Italien
100% Vermentino

Vermentino är en av Medelhavets finaste gröna druvsorter. Den sägs ha kommit till Korsika redan på 1200-talet, antingen från Spanien eller Italien, men det var först ett par århundraden senare som den i någon slags större utsträckning började bli omtalad och då snarare i Piemonte, där den ofta lär ha varit samplanterad med Cortese och faktiskt även Nebbiolo. På den tiden kallades druvan ibland Fermento, vilket ska ha syftat på den lätt spritsiga karaktär av jäsande vin som det unga pigga vinet hade. Och ur det har såklart dagens namn fötts.
I modern tid har man genom DNA-analyser säkerställt att Vermentino och den piemontesiska druvsorten Favorita är identiska och att Malvasia de Corse (på Korsika), Vermentino di Gallura (Sardinien) och Rolle (Provence och södra Frankrike) också är det.
Ett av druvsortens idag mest betydelsefulla områden är Ligurien vid den norditalienska Medelhavskusten, där 70 procent av distriktets cirka 1 900 hektar stora vingårdsareal är planterad med gröna sorter med Vermentino som den viktigaste. Ett annat viktigt område är Gallura på Sardinien där Vermentino di Gallura upphöjdes till ursprungsstatusen DOCG år 1996. Idag är Vermentino den viktigaste gröna druvsorten på Sardinien.
I Toscana, varifrån veckans vin kommer, är det en betydligt mindre planterad sort, däremot alltmer uppskattad för sin parfymerade och ibland lätt kryddiga karaktär. Nu på 2000-talet har Vermentino ökat i areal från ungefär 140 hektar för 20 år sedan till närmare 950 hektar idag.

Perlato del Bosco Vermentino är i alla avseenden ett strålande exempel på druvsorten, odlad i Colline Metallifere i den övre delen av Maremma ute vid Toscanas kust. Druvorna har skördats för hand och vinifierats försiktigt vid låg temperatur i ståltankar för att maximera och bevara druvsortens citrusfruktiga, blommig och lite cypressliknande kryddiga aromer. Eftersom Vermentino inte godkänns för appellationsviner, har vinet IGT Toscana som ursprung. Den berömda firman Tua Rita, som ligger bakom flera av Toscanas mest berömda viner med Merlot och Syrah (bland annat), har gjort det här vinet sedan 1992 och ett normalår gör man omkring 23 000 flaskor av det.
Det är ett vin att drickas ungt, nu och det kommande året allra helst medan vinets fint fruktiga och blommiga nyanser är som yppigast. Svalt serverat vid cirka åtta till tio grader ska det vara för att fräschören ska upplevs total. Man njuter av det som aperitif, svalkande svalt till milda tilltugg som exempelvis charkuterier, oliver eller krustader med getost och färska örter (leta gärna efter den timjandoftande franska Roves des Garrigues eller ostade rullade i torkade örtkryddor). Det är också ett superhärligt somrigt matvin att servera till stekta eller grillade rätter med fisk (sardiner om man har, annars strömming, dessutom andra vita fiskar och även laxfiskar) och skaldjur (grillade stora räkor, halstrad eller grillad hummer eller havskräftor), en smakrik fisk- och skaldjursgryta, vitlökskokta blåmusslor eller till somriga sallader eller grönsaksrätter. På typiskt medelhavsvis kan man gärna använda olivolja, vitlök, grillad citron och färska örtkryddor som timjan, salvia och oregano som doft- och smakgivare – det brukar bli riktigt bra.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se