Vecka 26

2024 Rosé d’Azur

Fine Wine Service, 119 kr, (nr. beställs online för hemleverans), IGP Pays d'Oc, Frankrike
60% Grenache, 25% Cinsault och 15% Syrah

Kan man inte just nu resa till den franska Medelhavskusten, som efter det turkosblå havet har fått namnet Côte d’Azur, får man väl ta Medelhavslandskapet till oss här i Sverige. Dessutom är den här Veckans Vin så vansinnigt billigt att man kan lägga extra budget på maten därtill.
I glaset hittar vi ett rättframt och lättsamt rosévin med försiktig bärig doft och mjuk smak, fruktigt snarare än friskt och så där okomplicerat somrigt och lättdrucket som gör att man kan dricka det utan att lägga särskilt mycket tid på att fundera kring vinet. Ungefär så som de flesta ljusare sydfranska roséviner brukar vara.
Vinet är framtaget för den svenska marknaden av sommelier Johan Lagergren på Fine Wine Service i samarbete med ett kooperativ i södra Frankrike. Druvblandningen följer den som är allra vanligast i regionen med omkring 60 procent Grenache, 25 procent Cinsault och 15 procent Syrah som har skördats i vingårdar med lite högre altitud för att ge vinet extra fräschör. Vinets ursprung är det stora lantvinsområdet IGP Pays d’Oc.
Den här typen av viner tillverkas med bara ett par timmars skalurlakning vid låg temperatur så att endast lite färg men inga tanniner dras ur skalen. Därefter tas skalen bort och jäsningen sker sedan i ståltankar följt av malolaktisk jäsning och ett par månaders lagring innan buteljering.
Det dricks allra bäst nu och det kommande året vid sval temperatur kring åtta till tio grader – precis som andra lättare roséviner och också de flesta lättare vita viner.

Det här är tveklöst ett lättdrucket sällskapsvin att njuta av precis som det är nu i sommarvärmen, men kanske hellre till lite somrig mat. Tilltugg med getost, oliver och mildare charkuterier är alltid trevliga sällskap, men den här typen av roséviner är också passande till sallader, antingen bara med sallat och grönsaker eller sallader med räkor, dessutom till mildare fiskrätter och pasta med räkor eller musslor. Visst fungerar de också till det grillade – fisk, skaldjur, kyckling eller kött – men är rätten för smakrik är det stor risk att vinets eleganta frukt går och gömmer sig.

Södra Frankrike är en högintressant region där man gör viner av allt från enklaste till finaste kvalitet. Tar vi oss tillbaka till början av 1970-talet kom faktiskt så mycket som tio procent av hela världens totala bordsvinsproduktion från det jättelika området som sträcker från Provence i öster till Spanien i väst. Någon vidare kvalitet rörde det sig inte om, till största del snarast billigt bulkvin som ofta kom från lokala kooperativ. Med en handfull kvalitetsorienterade producenter och ett par decenniers influenser efter dem, kom en ny tid till regionen och med draghjälp av ett antal bättre underområden, som hade stor potential, växte det fram ett flertal appellationer där högre kvalitet premierades. Idag finns det totalt 23 sådana appellationer och många viner från dessa är av fantastiskt hög kvalitet.
De områden som inte kvalar in i de striktare ursprungs- och framställningsreglerna för dessa appellationer faller inom det vida ursprunget IGP Pays d’Oc som introducerades 1987. Det är ett lantvinsområde med sammanlagt 120 000 hektar stor vingårdsareal och med generösare regler för druvsorter – hela 58 sorter är tillåtna och de får blandas så som vinmakaren önskar. Även om det allra mesta av vinet här fortfarande är av enklare kvalitet, är vinerna bättre än någonsin. Tacksamt för oss konsumenter har man lättare att följa marknadstrender i ett lantvinsområde och det har resulterat i en tydlig förskjutning från rött vin, som alltid har dominerat här, till en ökad produktion av friska och fräscha vita viner och roséviner. De senare typerna står idag för omkring 25 respektive 30 procent av den totala produktionen.
En annan positiv utveckling i området är att drygt 20 000 hektar av odlingen ekologisk eller biodynamisk och 30 000 hektar certifierad HVE, Haut Valeur Environnementale. Ytterligare ungefär tio procent av arealen är skött utan syntetiska gödnings- eller bekämpningsmedel och kommer i framtiden av certifieras.

Importör i Sverige är Fine Wine Service, www.finewineservice.se