Vecka 25

NV Brut Réserve

Taittinger, 539 kr, (nr. 7422), Champagne, Frankrike
40% Chardonnay, 35% Pinot Noir och 25% Pinot Meunier

Vad passar bättre än att fira in sommaren med den årgångslösa champagnen från Taittinger, som faktiskt finns i alla möjliga storlekar från halvflaska (299 kr, perfekt att alltid ha ett par i kylen när lusten faller på), flaska (539 kr), magnum (1 195 kr), tre liter (2 795 kr), sex liter (5 695 kr), nio liter (9 999 kr), tolv liter (13 950 kr) eller varför inte 15 liter (19 995 kr). Det är bara att bjuda in till fest i olika storlek och välja den flaskform som matchar kalaset allra bäst.
Vi hyllar det som hyllas ska och vrider korken ur en lagom kyld (åtta till maxamilt tio grader) årgångslös Brut Réserve. Till den här cuvéen har man använt cirka 40 procent Chardonnay (för friskhet och stringens), 35 procent Pinot Noir (kropp och struktur) och 25 procent Pinot Meunier (fruktighet) som har växt upp i 35 olika vingårdslotter i de olika underdistrikten i Champagne.
Taittinger är ett medelstort champagnehus med 288 hektar stora egna vingårdar som till ungefär 45 procent fyller jäsningstankarna med varje års vinbehov. Resten av druvorna köps in. Pinot Noir är med cirka 137 hektar husets främsta druvsort, följt av ungefär 105 hektar Chardonnay, vilken man har en ovanligt stor andel av i denna utmärkta årgångslösa cuvée. Det förklarar såklart den stora finess och elegans svala fruktighet som den här champagnen har. Just den dansanta lättheten är något som huset är känt för och den är väldigt lätt att uppskatta. För att ge vinet lite extra djup har man använt knappt 20 procent av ett par år äldre reserveviner i cuvéen sedan lagrat vinet under fyra år på jästfällningen innan dégorgering.

Vi dricker champagnen som den är, gärna sval och på egen hand passar den bra i en klassisk champagneflöjt men än hellre i ett glas med lite större kupa för att lyfta fram mer av det djup som faktiskt finns i champagnen. Det är faktiskt så att champagne liksom vitt och rött vin utvecklas med luftning i glaset och därför är val av glas precis lika betydelsefullt för champagne. Den här mer eleganta champagnestilen är den perfekta aperitifen, lättsam och inbjudande frisk, och vill man ha tilltugg till är det milda tilltugg med smakorientering åt sälta och syra som gäller – inte för smakrika eller sötaktigt smakande munsbitar, det förlorar champagnen på. Samma sak om du vill servera den till mat, vilket är en utmärkt idé. Välj lättare fiskrätter med klassisk vitvinssås, där en fin vin- och citrussyra i såsen möter upp vinets syra och skapar en perfekt helhet. Champagne är också ett fint sällskap till lite mildare ljusa ostar som Brie, Camembert, Brillat-Savarin och Chaource och liknande, men stå över de söta tillbehören man så ofta lägger till ostarna. All form av sötma i maten tonar ner vinets försiktiga och svala frukt och lyfter stramhet och syra till en mindre balanserad nivå.
All champagne kan lagras och det gäller såklart också den här tappningen. Köp gärna några flaskor och låt dem ligga ett par år, då kommer det att växa fram ett lite större djup och en mer komplex doft och smak. Gillar du champagne med viss mognad kan det vara klokt att köpa champagne i halvflaskor – de mognar ju lite fortare och bjuder snabbare på extra komplexitet.

Och ska man verkligen slå på stort med Taittinger som avsändare kan man välja den exklusiva 2013 Comtes de Champagne (nr 90598 för 2 197 kr) som är en personlig favorit bland de prestigechampagner till produceras, eller den än mer sensuella 2011 Comtes de Champagne Rosé (58485 för 2 995 kr).

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se