Vecka 51

NV Perle Rosé Brut

Champagne Ferdinand Bonnet, 429 kr, (nr. 7471), Champagne, Frankrike
100% Pinot Noir

Inför årets sista dagar är det läge för en god champagne och för en extra festlig stämning kan den gärna skimra vackert i rosa. Att roséchampagne känns lite extra lyxigt kan såklart tillskrivas den vackra färgen, men det är också den stil av champagne som det görs allra minst av. Ett normalår blir det inte mycket mer än omkring 20–22 miljoner flaskor av de ungefär 300 miljoner flaskor champagne som i genomsnitt produceras från distriktets 34 200 hektar stora vingårdsareal. I de flesta fall låter vinmakaren blanda i någonstans kring tio till 15 procent stilla rött vin, främst gjort med Pinot Noir, i det stilla vita basvinet. Därefter buteljeras vinet för att jäsas den andra gången i flaskan.
Här hos Champagne Ferdinand Bonnet görs roséchampagnen uteslutande med Pinot Noir som skördats i vingårdar med omkring 25 år gamla stockar i byn Les Riceys. Bara åtta procent av druvorna har vinifierats till ett stilla rött vin, resten av druvorna har pressats hastigt med snabbt avlägsnande av de färgrika skalen så att vinet blev vitt. Jäsningen skedde i ståltankar vid låg temperatur för maximal renhet och fräschör och efter den malolaktiska jäsningen har blandning, en andra jäsning i flaska och lagring på jästfällningen under ungefär två år tagit vid. Inför slutkorkning har man tillsatt en dosage på 9.0 gram per liter för att ge en avrundande smakbalans till friskheten.

Är det verkligen någon avgörande smakskillnad mellan vit och rosa champagne? Egentligen inte, i alla fall inte i unga champagner och med så lite som åtta procent rött vin i blandningen. Doft- och smakskillnaden kommer snarare med lagring, låt säga efter åtta till tio år i din vinkällare, då druvsorten Pinot Noir börjar ta för sig lite mer i form av en slags burgundisk röd äppelfruktighet. I sitt unga skick är roséchampagne möjligen något rödbärig i doften och det är istället primärt färgen och den lite festligare känslan som gör att valet faller på det rosa.

Les Riceys är en stor by – faktiskt en av de mest planterade i Champagne – och den ligger i regionen Côte de Bar i den allra sydligaste delen av Champagne. Byn har ingen klassificering utan håller sig på nivån 80 procent som så många andra byar i Champagne (byar med statusen premier cru har klassats 90–99 procent och grand cru 100 procent). Här odlas vin på 843 hektar och det speciella med byn är att så mycket som nästan 93 procent är planterat med Pinot Noir. En del av förklaringen till det är att flera vingårdslägen har sydlig och därmed lite soligare exponering, vilket är gynnsamt för Pinot Noir. Än mer speciellt är att man har blivit känd för ett stilla rosévin som heter Rosé des Riceys, som är en av bara två appellationer för stilla vin i Champagne. Rosévinstraditionen är således djupt förankrad i det böljande vinlandskapet här. Att byn heter Les Riceys i plural beror på att det egentligen rör sig om tre små byar som hör samman.
Bakom den här fina roséchampagnen hittar vi huset Champagne Ferdinand Bonnet som grundades 1922. Idag har man en cirka 200 hektar stora vingårdsareal som till stor del är planterad med Pinot Noir. Huset är en del av den internationella dryckesgiganten Rémi Cointreau men lever ett helt eget liv.

Den här champagnen serveras lämpligast vid cirka tio grader, inte för kallt eftersom den fina fruktigheten då dämpas, och ska man njuta av den till mat rekommenderas ett vanligt vitvinsglas så att dofter och smaker tillåts blomma ut. Tack vare den fina frukten och diskret avrundande dosagen kan man gärna servera den till skaldjursrätter som klassisk Toast Skagen eller motsvarande med krabba eller hummer, eller till eleganta fisk- eller pastarätter med skaldjurssås, eller varför inte en god skaldjursrisotto. Det är också en trevlig champagne att njuta av till milda komjölkostar (exempelvis Camembert eller Brie) och för en perfekt doft- och smakbalans kan man gärna låta något milt rödbärigt tillbehör följa osten.

Importör i Sverige är Solera Sweden, www.solera.se