2019 Insoglio del Cinghiale från Tenuta Biserno

Det är i den övre delen av det toskanska distriktet Maremma som man hittar den 99 hektar stora egendomen Tenuta Biserno. Till en början hade grundaren Lodovico Antinori, som upptäckte den här då 70 hektar stora vinegendomen 1994, tänkt använda druvorna till de viner han gjorde på sin andra firma Tenuta dell’Ornellaia. Men så blev det inte.

Efter att Lodovico Antinori hade sålt Tenuta dell’Ornellaia till Robert Mondavi Winery i två delar mellan 1999 och 2002 till valde han 2001 att tillsammans med sin bror Piero Antinori satsa fullt ut på den nya egendomen som en helt egen firma. I det böljande landskapet i Maremma såg han till och med en större potential än i Bolgheri där Tenuta dell’Ornellaia ligger. I de lerhaltiga jordarna växer Merlot, i de mer sandhaltiga och stenigare jordarna hittar man övriga bordeauxdruvor och Syrah. Ett normalt år räcker druvorna till omkring 120 000 flaskor vin.
Inne i vineriet hittar vi svenska Helena Lindberg som ansvarig vinmakare. Hon började sin karriär som kemist inom livsmedelsindustrin, men intresset för vin tog en allt större plats i henne. En ständigt återkommande fundering var varför ett vin blir som det blir och framför allt varför ett vin blir bra. Nyfikenheten tog henne till Australien och Nya Zeeland för att jobba i flera vinerier, sedan till södra Frankrike och Bordeaux där hon skaffade sig en mer formell utbildning inom oenologi, läran om vinframställning. Efter examen 2004 kontaktade hon Lodovico Antinori angående hans nya projekt här i Maremma, blev kallad till intervju och gjorde ett så bra intryck att han ville satsa på henne. Och det visade sig vara en lyckad satsning. Till sin hjälp har hon den internationellt erkända vinmakaren Michel Rolland som sedan 2002 har anlitats som konsult för framför allt blandningsarbetet.

Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se

2019 Insoglio del Cinghiale
90 p
Det här vinet gjordes med nästan lika delar Syrah, Merlot och Cabernet Franc med ett litet extra tillskott av ungefär fem procent Petit Verdot. Druvorna skördades från den 10 september till den 9 oktober. Efter sortering, avstjälkning och försiktig krossning av druvorna har musten jäst i ståltankar vid 25–28 grader under med 14 till 21 dagars skalkontakt beroende på druvsort. För fräschörens skull har omkring 60 procent av vinet mognat i rostfria ståltankar och bara 40 procent i franska ekfat under åtta månader.
Vinet är i allra högsta grad ungt och till största del styrt av mörk och modernt intensiv och mjukt sötaktig bärfruktighet med en viss fräschör och en lite kryddig nyans av fänkål och lakrits. Medelfylligt till smaken, samma fina fruktighet som i doften, en god friskhet och en nyans av ekfaten, särskilt mot slutet av smaken, och tanninerna är verkligt finlemmade. Visst är vinet gott direkt från flaskan, men när det börjar upplevas ännu mer förfinat i nyanserna (bland annat lägger sig lite av den yppiga frukten) när det har stått i glaset i 15–20 minuter känns det som en rimlig rekommendation att slå upp vinet i karaff en stund innan servering. Omkring 18 grader är en lämplig serveringstemperatur.
Det här vinet kommer att hitta en mer förfinad smakbalans under de kommande tre till fem åren, men det är redan nu lockande gott att dricka. Servera det till medelkraftiga rätter av fågel eller kött alternativt till pastarätter med raguer av kött (kanin, vildsvin eller nötkött). Eller varför inte bryta god mozarella i bitar, droppa över lite mild olivolja och riva över färsk tryffel för att baka av det hela i ett par minuter i ugnen?
Finns på Systembolaget, nr 51215 för 249 kr.