Vecka 21

2014 Millésime Brut

Taittinger, 599 kr, (nr. 7871), Champagne, Frankrike
50% Chardonnay och 50% Pinot Noir

Det känns som ett riktigt skönt läge att fira att vi är på rätt väg med pandemin och allt elände som det har fört med sig. Och vad kan då vara trevligare (och godare) än att skjuta ut korken från en underbar champagne och bara njuta.
Det pratas mycket om årgångar i Champagne, helt naturligt med tanke på det nordliga läget där klimatet varierar stort från år till år. Nu senast har man hyllat de ännu inte lanserade årgångarna 2018 och 2019, båda soliga och varma, och innan det har den stora hypen legat i årgång 2008. Efter två lite mindre skördar 2012 och 2013 kom 2014 som en efterlängtad påfyllning i lagringskällarna hos odlarna. Champagnerna har precis som sina besläktade viner i Chablis och Bourgogne en underbart klassisk finess, stramhet och känsla av terroir. Kort beskrivet inleddes växtsäsongen med en mild till relativt varm vår och några problem med frost hade man inte. Juli blev sval med sporadisk nederbörd, men regnet orsakade inte några skador. Den första veckan i augusti klarnade vädret upp och resten av månaden och början av september var solig och varm och skörden hos Taittinger kunde inledas den 8:e september. Ett par dagar innan skörden visade många uppmätta värden att syranivån i druvorna var närmast identisk med den i den erkänt syrafriska årgången 1996. Dock skulle varma dagar och nätter fram till skörden reducera syran i druvorna något, till en utsökt balans i vinerna ska tilläggas. Så kan man sammanfatta året.

Vinet är gjort till lika delar av Chardonnay (fräschör, stringens, ljus frukt) och Pinot Noir (kropp, röda äppelnyanser) som har skördats i byar som till 70 procent är klassificerade som grand crus och resten premier crus. Efter den andra jäsningen har vinet mognat med jästfällningen i fem år innan dégorgering, en tidsperiod som har börjat göra kolsyremoussen betydligt finare än vid kortare lagring och samtidigt ökat doftens och smakens komplexitet. Inför slutkorkning har man tillsatt en dosage på nio gram per liter.

Det här är en väldigt årgångstypiskt stram och syrafrisk champagne med en ypperligt välbalanserad doft där både Chardonnay och Pinot Noir ger sig tillkänna i full jämlikhet. Fortfarande ung är det fruktighet, blommighet, en försiktig briocheliknande brödighet och den typiska kritiga jordigheten som styr doften. Smaken är knappt medelfyllig, uppfriskande lätt och fräsch och här känns stramheten och finessen från Chardonnay tydligare än den kropp och rikare röda äppelfruktighet som Pinot Noir brukar ge. Dessa toner kommer troligen växa fram med kanske fem till åtta års vidare lagring – och champagne är en vintyp som gärna kan få lagras i några eller en bra bit över tio år.
Den här champagnen är primärt lämpad som aperitif till lättare och framför allt salta och något syrliga tilltugg, samt till ostron naturell, lättare fiskrätter med klassisk vitvinssås, smörsås eller musselbuljongbaserad sås. Dessutom är champagne av den här smakprofilen utmärkt till mildare komjölkostar. Tack vare vinets syra och den livliga kolsyran kommer ostarnas feta textur att upplevas lättare.

Taittinger är ett familjeägt champagnehus som grundades 1931 när Pierre Taittinger köpte firman Fourneaux. Tidigt bestämde sig familjen för att satsa särskilt mycket på Chardonnay eftersom de ansåg att den gröna druvsorten gav de finaste champagnerna – och sedan 1952 gör de prestigetappningen Comtes de Champagne uteslutande med Chardonnay. Idag täcker familjens vingårdsareal 288 hektar som fördelas över 34 vingårdar i 26 byar. De egna vingårdarna täcker bara cirka 45 procent av behovet, resten av druvorna köps från kontrakterade odlare.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se