2020 Rosé Trocken från Dreissigacker

På sommaren dricks det mesta av allt rosévin och ser vi till trenderna i Sverige kommer ursprungen med stor sannolikhet att vara Provence, Rhônedalen eller IGP Pays d’Oc i södra Frankrike. Vill man bryta den trenden och sikta på roséviner av Pinot Noir från norra Europa är det här ett trevligt vin att lägga vantarna på.

Rheinhessen är med 26 617 hektar det största vindistriktet i Tyskland, som år 2019 hade totalt 105 592 hektar planterat med vin. Riesling är inte helt oväntat landets största och viktigaste druvsort och den sort och vintyp som har gett Tyskland sitt fina rykte. Att Pinot Noir, lokalt kallad Spätburgunder, både är en gammal (planterad första gången på 1100-talet) och viktigt druvsort (totalt 11 767 hektar, därmed nummer tre i rankingen) är kanske något mindre känt. Idag är faktiskt en tredjedel av allt vin i Tyskland rött och i det räknas också en fortfarande väldigt liten men växande mängd rosévin in. Tar vi oss tillbaka till Rheinhessen ser allt betydligt ljusare ut, till färgen. Den enda blå druvsorten som kvalar in bland de tio mest planterade här är Dornfelder som täcker drygt tolv procent av arealen. Av Pinot Noir finns det däremot bara ett par hundra hektar, som mest.
Den statistiken har dock inte stoppat Jochen Dreissigacker från att ha lite Pinot Noir i sina 45 hektar stora vingårdar, som för övrigt till 55 procent domineras med Riesling. Han gör både en Wunderwerk Spätburgunder som har mognat i franska ekfat under två år och det här lättsamma och eleganta rosévinet. Jochen har en hög ambition och innan han tog över familjegodset 2001 hade han praktiserat och arbetat hos flera namnkunniga vinmakare. Bland det första han gjorde när han tog över firman var att konvertera vingårdarna till ekologiska. Från 2019 har han dessutom introducerat biodynamiska metoder.

Importör i Sverige är Bornicon & Salming, www.twscollective.se

2020 Rosé Trocken
87 p
Det här rosévinet görs uteslutande med Pinot Noir som efter bara ett par timmars skalkontakt med musten vid låg temperatur har jästs i ståltankar med den naturliga jästen. Till färgen är det en förhållandevis ljust vin, svagt laxrosa som mest, men doften är större och mer fruktig än de ljusaste rosévinerna från Provence och det finns en både rödbärig och svagt gräsig nyans som är rätt trevlig. Smaken är mjukt fruktig, knappt medelfyllig och ganska len, till skillnad från många sydeuropeiska roséviner har den här en utmärkt fräschör – både det nordliga vingårdsläget och druvsorten har ordnat den saken. Ska man hitta en liten baksida är det möjligen den korta eftersmaken, men så är ju vinet också billigt och därmed ska man inte förvänta sig de högre kvaliteternas egenheter. På plussidan står en fräschör och frisk frukt som är lite större än väntat av vintypen. Gott är det – och absolut värt att beställa hem ett gäng flaskor av.
Servera det svalt, cirka tio grader, som sällskapsvin eller till somriga rätter med sallad, primörgrönt, grillad fisk eller lättare ljusa kyckling- och kötträtter. Det är inget vin att spara – men väl att dricka under hela sommaren.
Finns på Systembolagets beställningssortiment, nr 73792 för 149 kr.