Fyndmässig röd portugis

Portugal är ett fantastiskt vinland som producerar viner med stor personlighet och känsla för ursprung, av druvsorter som framför allt är lokala och till priser som är svårslagna. Även i lägre prisklasser hittar man röda viner som har potential att lagras länge – och här är ett sådant vin från en verkligt seriös producent.

Innan du läser vidare vill jag uppmärksamma dig på att vinet på Systembolaget och även hos producenten av någon underlig anledning har fått namnet Pedro Cancela Castas Nativas, vilket betyder ”inhemska druvsorter”. Visst står det också Castas Nativas på etiketten, men i minimal och knappt läsbar grad i ett litet textstycke under det som torde vara vinets riktigt namn, druvsorterna Alfrocheiro och Touriga Nacional. Den här typen av märklig och svårtolkade namnvariationer är tyvärr inte alltför sällsynta. Men i det här fallet är det så dumt att du inte kommer att hitta vinet om du letar efter etiketten Pedro Cancela Castas Nativas. Tack och lov är vinet precis allt annat än dumt – det är snarare gott och fyndmässigt.
Bakom firman Lusovini och varumärket Pedro Cancela hittar man vitikulturisten och vinmakaren João Paul Gouveia som under lång tid har arbetat med flertalet vinegendomar i region Dão. Han har tio hektar egna vingårdar som ligger på sluttningarna ner mot floden Dão. Omkring hälften av vingårdsarealen är planterat med Touriga Nacional, landets kanske allra bästa druvsort för rött vin (och portvin) och omkring två hektar av dessa stockar är över 40 år gamla. Resten av vingårdslotterna är planterade med de blå druvorna Alfrocheiro, Jaen och Tinta Roriz (i Spanien heter den Tempranillo), samt lite av de gröna sorterna Malvasia Fina, Cerceal Branco och Encruzado som han gör ett krispigt friskt vitt vin med. João Paul Gouveia har ett stort intresse för utveckling av vinkulturen och hans vingård är varit betydelsefull för studier av kloner av Touriga Nacional och även tekniker för vinodling och vinframställning.
Om Touriga Nacional är en välkänd druvsort är Alfrocheiro betydligt mindre känd. Den förekommer på flera ställen i framför allt Portugal, ibland under andra namn, och till mindre del i Castilla y Léon i Spanien där den kallas Baboso Negro. Eftersom det är en druvsort med stor känslighet mot fukt och därför lätt kan angripas av svampsjukdomar och mjöldagg, hittar man den framför allt i vinregioner med torrare klimat, däribland Dão där den är förhållandevis vanlig. Som druvsort är den tidig, med tidig knoppning och mognad och den ger medelstora skördar med små pigmentrika druvor som växer i små kompakta klasar. Den ger viner med mörk färg, bärig fruktighet och uppfriskande syra, egenskaper som gör den utmärkt som komponent i blandningar.

Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se

2019 Pedro Cancela Alfrocheiro + Touriga Nacional
89 p
Det här vinet görs med de två inhemska druvsorterna Alfrocheiro och Touriga Nacional om växer i sand- och granitjordar i de egna vingårdarna. Druvorna skördas för hand, sorteras och vinifieras sedan helt avstjälkade i ståltankar med en inledande kallurlakning i musten och en jäsningstemperatur som når upp emot 26 grader. Därefter dras vinet över till framför allt äldre franska ekfat för malolaktisk jäsning och lagring under sex månader. Ett normalår gör man bara cirka 15 000 flaskor av det här vinet.
Det är nästan svårt att begripa att det här vinet bara kostar 149 kronor, inklusive moms och Systembolagets påslag och alkoholskatt till staten – som faktiskt är en ganska betydande del av vinets pris. Frukten är mörk och intensiv med fina toner av blåbär och mörka körsbär med en liten blåblommighet och samtidigt något stenrökigt jordiga toner. Av eken känner man inget – här är det druvsort och plats som styr. Smaken är medelfyllig och lika fint och inbjudande fruktig som doften lovade, tanninerna är (med tanke på druvsorterna och ursprunget) oväntat finslipade, men så är det också ett billigt vin som är tänkt att kunna njutas direkt vid lansering. Visst noterar man en ungdomlig bitter nyans i slutet på smaken, men den är rätt läcker och behöver bara tämjas lite med maten – eller kanske ett års lagring. I allt detta finns det också en viss mineralisk energi och en god syra. Och totalt sett – en riktigt härlig och fyndmässigt vinupplevelse.
Servera vinet direkt ur flaskan, omkring 18 grader blir bra, i ett glas av bordeauxtyp. Maten kan vara medelkraftig och gärna ha ett inslag av något fett eller krämigt som fångar upp den unga och lite bittra strukturen och gör den helt sammetslen. Smörstekt svamp, ett kryddsmör, en sås med grädde eller smör … typ så.
Finns på Systembolaget, nr 95714 för 149 kr.