Vecka 44

Hartenberg Cellars, 169 kr, (nr. 2314), Stellenbosch, Sydafrika
100% Cabernet Sauvignon

Stellenbosch och Cabernet Sauvignon är en lyckad kombination. I det soliga klimatet trivs den klassiska blå bordeauxsorten mycket bra och av distriktets totala vingårdsareal om 15 339 hektar (vilket gör Stellenbosch till landets största distrikt, strax före Paarl och Robertson) odlas Cabernet Sauvignon på 1 733 hektar. Det gör Cabernet Sauvignon till distriktets tredje mest planterade sort, bara Chenin Blanc och Colombard är något mer planterade.
Klimatet påverkas tydligt av närheten till havsbukten False Bay och det kyliga havet och därför finner man alltid en god fräschör i vinerna från Stellenbosch. Majoriteten av vingårdsarealen hittas på ungefär 100 till strax över 200 meters höjd och fördelningen mellan sydligt havsexponerade vingårdar och något varmare nordligt exponerade vingårdar är 39 respektive 45 procent. Lägg därtill att nederbörden, som i stort sett enbart faller på vintern, pendlar från cirka 650 millimeter omkring Simonsberg och staden Stellenbosch upp emot 1 000 millimeter om året kring Jonkershoek så förstår man att förutsättningarna för vinodlingen är mångfacetterad. Stellenbosch har därför delats in i sju officiella underdistrikt, så kallades wards, och därtill finns det ytterligare flertalet inofficiella underområden.

Här liksom i resten av världen talar man också om den globala uppvärmningen. Sedan man började föra mer noggrann statistik inom vinodlingen i Sydafrika har man noterat att temperaturen beroende på område har stigit med mellan 0.5 och 1.7 grader från 1942 fram till idag, med den största accelerationen från slutet av 1990-talet. Tack och lov får kustnära distrikt alltid svalkande vindar från havet och dessutom har odlarna här precis som överallt anpassat sig till den nya verkligheten.
Att Sydafrika fram till början av 1990-talet mer eller mindre var isolerat på grund av apartheidpolitiken och därför inte exporterade särskilt mycket vin, medförde att kvalitetsutvecklingen tog fart först efter landets öppning. Och det är nu på 2000-talet som den verkliga kvalitetsrevolutionen har skett. Dels har en ung och mycket ambitiös och utbildad generation vinodlare och vinmakare tagit vid, dels har man i vingårdarna fått bukt med de tidigare stora problemen med virus, planterat nya och mycket bättre kloner på ett mycket bättre sätt och dessutom ökat detaljfokus ner till enskilda vingårdslotter och vinrankor. Kvaliteten idag är avsevärt mycket bättre än för bara 15–20 år sedan.

Det här vinet, 2017 Cabernet Sauvignon från Hartenberg Cellars i underområdet Bottelary (som är det största i Stellenbosch), är ett riktigt bra exempel på modern kvalitet. Doften är medelstor och både skolboksmässigt druvtypisk i sin mörka men ändå friska bärfrukt (åt svarta vinbär och blåbär med en sval gräsighet) och den är elegant i en absolut ren stil. Det finns också en finstämd och svagt cederliknande ekfatsnyans som bidrar till finessen och även om det inte fullt ut är bordeauxliknande (eftersom frukten är lite för saftig för det) finns det än återhållsamhet och en modern finess som är tilltalande. Smaken är medelfyllig och precis lika fruktig, elegant och uppfriskande som doften har lockat med och det hela toppas med en ypperligt fin och seriös tanninstruktur som stramar upp smaken precis lagom.
Servera vinet vid cirka 18 grader för den finaste balansen mellan frukt och elegans, i ett glas med typisk bordeauxkupa och gärna efter en halvtimmas dekantering i karaff, också det för att lyfta fram än mer nyans och komplexitet i vinet. Maten till? Medelkraftiga rätter av helst fågel eller kött med svamp eller tryffel, gärna en mörk fondsås som har fått ett litet syralyft av rött vin under koket och till det något tillbehör som fångar upp de ändå rätt fina tanninerna. Det kan exempelvis röra sig om en potatisgratäng, en luftig potatispuré eller gräddkokta svartrötter.

Hartenberg Cellars är en familjeegendom med fantastiska anor – här började man odla vin redan 1692, bara 33 år efter att de första vinstockarna sattes i sydafrikansk jord. År 1987 köpte familjen Mackenzie den ganska illa skötta egendomen och påbörjade ett mödosamt arbete med att renovera vingårdarna. Idag har man 150 hektar stor vinodling som delas in i flertalet vingårdslotter med hela nio olika jordtyper och odlingen sker med ekologiska principer.
Det här vinet har gjorts uteslutande med Cabernet Sauvignon och det har mognat i franska ekfat om 225 liter, hälften nya, under 20 månader.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se