Vecka 04

2018 Tokara Director’s Reserve

Tokara, 239 kr, (nr. 95969), Stellenbosch, Sydafrika
69% Cabernet Sauvignon, 15% Petit Verdot, 8% Merlot, 4% Malbec och 4% Cabernet Franc

En gång i tiden var Sydafrikas vinproduktion så stor att man bestämde att överproduktionen skulle destilleras till brandy. På den tiden fanns det inte lika många vinegendomar som idag, men KWV hade bildats som ett stort landsomfattande kooperativ för att kontrollera produktionen av vin och brandy. Sedan dess har mycket hänt, inte minst på 1990-talet när exporten av sydafrikanska viner släpptes fri efter en lång tid av handelssanktioner till följd av Sydafrikas apartheidpolitik.

Under 2000-talet har odlingen och vinproduktionen totalt sett minskat något, men Sydafrika har som vinland samtidigt tagit stora steg framåt i kvalitet och landets viner är idag bättre än någonsin. Idag odlas vin på 92 005 hektar, en minskning med 7.7 procent jämfört med 2010, och av de 1 047 miljoner liter vin som producerades 2020 destillerades endast fyra procent till brandy och 9.7 procent till vinsprit att användas till starkvinsproduktion eller exporteras som rå druvsprit. Tittar man vidare på den sydafrikanska vinproduktionen ser man att det finns 2 693 registrerade druvodlare och 529 som firmor tillverkar och buteljerar vin. Tokara i Stellenbosch är en av alla dessa.

Med en historia som i år skriver 300 år är egendomen Tokara en av de äldsta i Sydafrika. År 1994 fick egendomen nytt liv sedan den hade köpts av familjen Ferreira som lät plantera vin på marker på 350 till 550 meters höjd i Simonsberg Mountains, där klimatet har en tydlig påverkan från False Bay och dess svalkande havsvindar. Jordarna kombineras av sandsten och vittrad granit och passar flera druvsorter, som Chenin Blanc, Sauvignon Blanc och Chardonnay för vitt vin och de fem blå bordeauxdruvorna för rött vin. Man har också vingårdar i Elgin och Hemel-en-Aarde ute vid kusten. Idag har man sammanlagt 82 hektar stora egna vingårdar

Vinet Director’s Reserve är firmans röda prestige, en klassisk bordeauxblandning med stor dominans av Cabernet Sauvignon och en egentligen ovanligt hög andel Petit Verdot. Druvorna kommer enbart från de egna vingårdarna och har särskilt valts ut till den här cuvéen. Efter noggrann sortering har vinifieringen inletts med fem dagars kallmaceration följt av en naturlig jäsning i både ståltankar och större foudres och man har tillämpat både överpumpning och nerpressning samt delestage som extraktionsmetoder beroende på kvaliteten och tanninstrukturen i de respektive tankarna.
Efter jäsning har vinet dragits över till 225 liter stora franska ekfat, 54 procent nya och resten ett par år gamla som mest. Under lagringen har man gjort fyra omdragningar och slutligen har vinet buteljerats utan att klaras, men efter en lätt filtrering. Hela framställningen känns igen från den hos toppslotten i Bordeaux och andra producenter som siktar högt i sin produktion.

Doften är medelstor och solmoget mörkfruktig med en fin gräsig svalka som vittnar om att vingårdarna förvisso njuter av solsken och ger mognad, men samtidigt låter druvsorternas mer aromatiska toner skina igenom tack vare kustinfluenserna. En försiktig vaniljsötma och svagt rostad ekfatston noteras, precis som i fina bordeauxviner, men den är väl integrerad. Smaken är medelfyllig, rent fruktig och mer elegant än kraftig, mjukt texturerad och frisk och kännbart med finstilt sträv till strukturen. Det är ett vin som ett härlig sätt förenar sol och svalka med en ambitiös men varsam vinframställning. Helt enkelt en mycket god bordeauxtolkning.
Vinet är fullt njutbart redan nu, men det vinner lite mer finess på en halvtimmas luftning i karaff. Omkring 18 grader är en lämplig serveringstemperatur och glaset får gärna vara av bordeauxformat. Vill man uppnå en än mer förfinad doft och smak kan tre till fyra års flasklagring vara att rekommendera.
Servera vinet till medelkraftiga rätter av kyckling, lamm eller nötkött som gärna kan få ett inslag av en skysås med frisk rödvinssyra och en grönskande smaksättning med färska örter som bladpersilja, körvel och gärna även lite basilika för att matcha vinets grönskande aromer.

Slutligen lite mer intressant kunskap. Sydafrika är till volym sett världens åttonde största vinland. Omkring hälften av vinet dricks inom landet, resten exporteras runt om i världen. Det dricks 19 miljoner glas sydafrikanskt vin varje dag och i Sverige är vi så förtjusta i vinet att Sverige har blivit den femte största importören av sydafrikanskt vin i världen. Förra året importerades 17 138 288 liter sydafrikanskt vin till oss. Det är rätt imponernade!

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se