Vecka 01

2016 Bourgogne Pinot Noir Couvent des Jacobins

Maison Louis Jadot, 149 kr, (nr. 5283), Bourgogne, Frankrike
100% Pinot Noir

Jösses, vad underbart läckert det här vinet är, det var min första tanke när jag lade näsan i glasen och sedan nyfiket tog en första klunk. Okej, jag vet att det här är en instegsbourgogne, men vad gör man när man helt plötsligt upptäcker att man blir smått förförd av det här vinet. Det slogs upp vid 16–17 grader och bjöd omedelbart på en superhärlig aromatisk, sötaktig, fruktigt frisk och även blommig doft som jag först trodde kom från ett vin på en högre nivå är regional, som är den lokala benämningen på instegsnivån i Bourgogne. Med tanke på den gigantiska produktionen, man köper ett genomsnittligt år druvor från sammanlagt 100 hektar vingårdar i Côte de Nuits (framför allt Hautes-Côte de Nuits, som ger kropp och kraft), Côte de Beaune (framför allt Hautes-Côtes de Beaune, som ger finess), Mercurey i Côte Chalonnaise (som ger parfym och aromer) samt Irancy längst upp i norr (som ger fräschör och frisk syra), är det här en imponerande cuvée, särskilt ett år som 2016. Värt att notera är att det kan finnas kvar av årgång 2015 i butikerna, den är också ovanligt bra, men det är 2016 som är det riktigt förföriska vinet av de två.
Även smaken förför i sin lenhet och yppighet, även om det såklart främst är ett vin som bygger på att vara lättdrucket, friskt och lättgillat, men det finns också drag som är betydligt mer generösa än vad ursprungsnivån lovar.

Köp en låda, drick vinet nu eller inom de fyra till fem år det troligen kommer att fortsätta vara så här läckert. Servera det svalt, i en vid bourgognekupa och drick det som det är, till grillad fisk, ljust kött eller till ostbrickan.