Vecka 28

2020 Saint-Véran

Domaine de la Croix Senaillet, 179 kr, (nr. 5222), Mâconnais, Bourgogne, Frankrike
100% Chardonnay

Vinerna från Bourgogne kostar inte alls vansinnigt mycket – åtminstone behöver de inte göra det om man väljer klokt och tar sig bortom den mest berömda och åtråvärda allfarvägen. Och det här är precis ett sådant vin som ger utmärkt smakvaluta och tydlig typicitet.
Den fint kalkjordiga mineraliteten finns här, renheten i frukten också, liksom finessen och känslan av ett riktigt naturligt vin med tydlig platskänsla – helt befriat från onödiga vinmakarkonster. Frukten är å ena sidan sval, å den andra plats- och årgångstypiskt solmogen med svala nyanser av gul stenfrukt varvad med gula och gröna äpplen på det sätt som vit bourgogne ska vara. Mer specifikt vit bourgogne från Mâconnais, som oftast är lite rundare i stilen än den från områdena längre norröver. Syran är uppfriskande och fräsch och fint integrerad i fruktigheten och man får också en liten känsla av kalkjordig mineralitet. Några spår av ekfat noterar man dock inte, men helt ståligt som ett klassiskt vin från Chablis är det heller inte.
Det är ett vin att dricka ungt, nu och de kommande tre fyra åren, svalt serverat vid cirka tio grader i ett klassiskt rundat bourgogneglas. Man njuter av det som det är, den här typen av vit bourgogne är trevlig som både sällskapsvin och aperitif, men det matchar också många typer av lite lättare och elegantare fiskrätter som gärna kan vara av mer klassisk stil. Det kan vara rätter av kokt eller stekt fisk med vitvins- eller musselsås, vinkokta musslor, en god ostronsoppa, pastarätter eller risottos på samma havstema, alternativt en skagentoast eller liknande. Och såklart också till milda ostar.

Vinet kommer från Domaine de la Croix Senaillet ligger i byn Davayé i regionen Mâconnais i södra Bourgogne. Här har bröderna Richard och Stéphane Martin i många år odlat sina 25 hektar fördelat över 70 små vingårdslotter med Chardonnay och man är sedan lång tid tillbaka också certifierad som ekologisk vinodlare.
”Trots att området är litet har vi omkring tio olika sammansättningar av jordar här”, säger Richard Martin och sveper mer armen mot de två klippor som reser över byarna Solutré och Vergisson några kilometer bort från vineriet.
Merparten av jordarna domineras av lera, kalkstenslera och kalksten i någon form, men på vissa håll är jorden stenigare. Att man har valt att buteljera flera vingårdslägen separat förstår man – variationen av lägen och jordar ger viner med egna personligheter.

Saint-Véran är en 769 hektar stor appellation i den södra delen av Mâconnais, alldeles intill Pouilly-Fuissé som är något mer välkänt – inte minst numera sedan de 2020 fick 22 vingårdar klassificerade som premier cru, en klassificering som tidigare inte fanns i Mâconnais. Intressant nog är Saint-Véran på gång att också (inom en snar framtid?) få flera av sina finaste vingårdar uppgraderade till premier cru. När det sker kommer firmor som Domaine de la Croix Senaillet bli än mer omtalade – man gör redan idag fem vingårdsspecifika viner från Saint-Véran och kanske kommer något eller några av deras vingårdslägen uppgraderas.
Just det här vinet är firmans största och viktigaste, det görs från 40 vingårdslotter om totalt 17 hektar med varierad exponering mot syd, öst och väst. I genomsnitt är stockarna 40–45 år gamla och de växer i lika fina kalkstensjordar som i Côte de Beaune, med inslag av kalkstenslera som bidrar med mer struktur och kropp i vinet. Som de allra flesta viner i Mâconnais vinifieras det här vinet i ståltankar vid låg temperatur för att maximera fräschören och det har också lagrats på sin fina jästfällning i tankarna under nio månader. Att man arbetar så mycket med ståltankar här i Mâconnais har till viss del att göra med kostnaden för ekfat, både faten som sådana och hanteringen med fatlagring. Samtidigt finns det inget direkt behov av ekfat eftersom jordarna både bidrar till kropp och en slags rökighet som av många vinkonsumenter uppfattas som lite ”ekfatsrostad”.

I takt med att vinerna från det mest kända området Côte de Beaune i Bourgogne har blivit både mer svårfunna (stor efterfrågan och liten tillgång) och därmed betydligt högre prissatta jämfört med för tio år sedan, har det blivit läge att söka sig till områden som inte är lika omtalade och eftertraktade. Mâconnais är just ett sådant område och det här vinet är ett utmärkt exempel på hur goda och välsmakande viner som görs där idag.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se