Vecka 15

2019 Kanonkoop Paul Sauer

Kanonkop Wine Estate, 449 kr, (nr. 92012), Stellenbosch, Sydafrika
76% Cabernet Sauvignon, 17% Cabernet Franc och 7% Merlot

Ibland måste man hålla sig tåls lite, som med det här vinet som lanseras först om ett par dagar, den 21 april. Men skriv upp vinet på kom-ihåg-listan, Paul Sauer är inte bara ett av de finaste av så kallade bordeauxblandningar i Sydafrika, det är på sitt sätt ett historiskt vin och ett vin som har en dokumenterat god lagringskapacitet för den med särskilt gott tålamod.
Paul Sauer var den andra ägaren till egendomen Kanonkoop Wine Estate, som ligger i Stellenbosch och grundades 1973. När man gjorde just det här vinet första gången 1981 var det faktiskt den tredje bordeauxblenden som hade gjorts i Sydafrika, därför dess historiska betydelse.
I årgång 2019 är vinet gjort med lite mer Cabernet Sauvignon (76 procent) och Cabernet Franc (17 procent) jämfört med den föregående årgången, men i gengäld bara sju procent Merlot. Druvorna har som vanligt skördats manuellt från omkring 30 år gamla stockar i firmans egna vingårdar. Vinet har efter jäsning dragits över till 225 liter stora franska ekfat för malolaktisk jäsning och lagring under 24 månader med omdragning var sjätte månad för att avskilja fällningen och tillföra lite syre under själva omdragningen. Idén med druvblandning och lagring känns igen från väldigt många förstklassiga viner från både Bordeaux och andra högsatsande egendomen världen över där man sätter Cabernet Sauvignon i första rummet.
Ett normalår kan man göra omkring 40 000 flaskor (plus minus några tusen) av det här vinet, medan man av sitt mer eller mindre druvrena Kanonkoop Cabernet Sauvignon snarare gör 70 000 till 75 000 flaskor årligen.

Den 140 hektar stora egendomen drivs idag i fjärde generation och har omkring 95 hektar egna vingårdar. Fokus ligger på Pinotage, som täcker hälften av vingårdsarealen och ger ett av landets allra bästa viner av denna välkända men ibland något ifrågasatta druvsort. Cabernet Sauvignon är med cirka 35 procent av arealen den näst viktigaste druvsorten. Därtill hittar man Cabernet Franc och Merlot på ungefär 7.15 hektar vardera.
Vingårdarna ligger på mellan 60 och 120 meters höjd, merparten av dem med sval sydvästlig exponering och jordarna består framför allt av en lerhaltig vittrad granit.
”Fördelen med den här jordtypen är att den mättas av vatten under regnperioden på vintern, men torkar ut under den varma sommaren, då ingen nederbörd faller, därför brukar vi behöva bevattna vingårdarna lite under sensommaren”, berättar vinmakaren Abrie Beeslaar.

Det blir allt tydligare att vinvärlden drar mot större elegans, lättare toner, finare parfym mindre uttryck av ekfaten. Särskilt i prestigeviner, som tidigare nästan av hävd var prestigeviner tack vare kraft och hög ambition, har den här förändringen synts. Årets Paul Sauer är ett fint exempel på det och rent spontant upplevs vinet en liten aning mer elegant än i närliggande år.
Säsongen inleddes med en mild vinter med betydande mängd regn, efterlängtat med tanke på flera år med mindre nederbörd än i genomsnitt. Knoppningen blev tidigt, men till följd av kyligt väder direkt därpå blev fruktsättningen och blomningen något ojämn. Inledningen på sommaren blev varm och gav god tillväxt i vingårdarna, men säsongen blev sedan svalare och det har såklart bidragit till den lite lättare och svalare känslan i vinet.
Doften är medelstor, fint kombinerad av mörka bär och en svalare rödparfymerad bärfrukt och det finns också en sval vegetal och jordig nyans som ökar komplexiteten och bidrar till årgångens finess. Samma känsla av kombinerad sol och svalka känner man i smaken, som är knappt medelfyllig och fint fruktig med god fräschör och ungdomligt kännbar men ändå fin tanninstruktur. Rent stilistiskt är vinet mer bordeauxliknande än i tidigare unga årgångar.

Dricks vinet nu kan det gärna få en kort stunds luftning och helst serverat till en maträtt (fågel, kött, vilt) som är medelkraftig och för allra finast kombination med något liten detalj eller smakbalans som bygger på fett och sälta för att fånga den sista lilla detaljen av tanniner.
Vill man njuta av större komplexitet och ännu mer bordeauxliknande finess och komplexitet, kan först fem sex års källarvila och i ett längre perspektiv tio till 15 års lagring ge gott resultat.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se