Vecka 28

2017 Côtes du Rhône Blanc

E Guigal, 119 kr, (nr. 71947), Rhône, Frankrike
65% Viognier, 15% Roussanne, 10% Marsanne, 5% Clairette, 4% Bourboulenc, 1% Grenache Blanc

Bara sex procent av allt vin i den 69 574 hektar stora vinregionen Rhônedalen är vitt, men under 2000-talet har intresset för de vita vinerna vuxit. Det finns verkligen fog för att tala om en renässans för det vita – och med det också de spännande doft- och smakrika gröna druvorna som tidigare oftare gömdes i de röda vinerna är lyftes fram som egna stjärnor. I norra Rhônedalen är det Condrieu och det ytterst sällsynta vinet från Château Grillet, båda av druvan Viognier, det hyggligt vanliga vita från Crozes-Hermitage samt en mindre mängd från Saint-Joseph och Hermitage som gäller. I de senare appellationerna dominerar Marsanne och till mindre del Roussanne vitvinsproduktionen, men volymerna är små. Lite mer vitt gör man i södra Rhône, framför allt i Châteauneuf-du-Pape och i än större grad i den övergripande appellationen Côtes du Rhône. Här nere är det Grenache Blanc som dominerar vinerna med fint blommiga tillskott av Roussanne och Viognier, frisk syra och elegant frukt av Clairette och fina stenfruktstoner av Bourboulenc. Cuvéerna varierar från producent till producent, och vin till vin.

Ett vin som till sin druvkomposition är ovanligt för södra Rhône är denna vita Côtes du Rhône från toppfirman E Guigal. Det är nämligen ett läckert blommigt och fruktigt vin med toner av aprikos och vita persikor som görs av en sällsynt hög andel Viognier och resten en cuvée av Roussanne, Marsanne och Clairette med lite mindre del Bourboulenc och Grenache Blanc.
”Det här är verkligen ett ovanligt vin, i nästan alla fall görs vit Côtes-du-Rhône med en dominans av Grenache Blanc, men vi har en förkärlek för Viognier och köper närmare 90 procent av all Viognier som odlas södra Rhône”, berättar Philippe Guigal vid ett av alla tillfällen vi har provat tillsammans.
Klokt nog vinifieras druvorna vid låg temperatur i rostfria ståltankar för absolut renhets och elegans skull och för att bevara maximal fräschör låter man blockera den malolaktiska jäsningen. Även om sydfranska vita viner sällan har frisk syra på det sättet som vit bourgogne har, upplever man ändå en fräschör som lyfter vinet från sin tyngd. Och det är välkommet, det här vinet drar nämligen åt det lite fylligare hållet till tack vare sin intensiva blommighet och fina gula stenfrukt – underbara dofter som får leva fritt tack vare ståltankslagringen.

Vita Rhôneviner är inte bara goda att dricka som de är, vintypen är också gastronomiskt sett väldigt användbar. Allra helst serverar jag dem till grillade skaldjur och umamirika fiskrätter av antingen laxfiskar eller vita fiskar med kräft- eller hummersås, men också till rökt fisk. Dessutom passar den här smakprofilen otroligt bra till både nordafrikansk och indiskt mat med sina doftrika kryddningar och försiktiga sötma från grönsaker. Servera vinet vid cirka 12 grader till maten och då gärna luftat en kort stund, eller något svalare om det ska drickas som de är. Drick det nu, kanske ett år framöver, men det är ett vin som är som läckrast i sin fruktiga och blommiga ungdom.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se