Vecka 14

2024 Eden Valley Riesling

Vickery Wines, 159 kr, (nr. 93579), Eden Valley, South Australia, Australien
100% Riesling

Det kan verkligen låta motsägelsefullt att man odlar både Riesling för eleganta och friska viner och kraftfulla röda viner med främst Shiraz i samma distrikt, Barossa Valley, men så är det faktiskt. Och förklaringen är ganska enkel, i Barossa Valley ligger också underdistriktet Eden Valley som är mycket högre belägna vingårdar där klimatet av avgjort svalare än nere i dalbotten där man odlar de smakrika röda vinerna.
Barossa Valley har sammanlagt 11 609 hektar stora vingårdar och här dominerar rött vin till 90 procent med Shiraz (65 procent av arealen), Cabernet Sauvignon (tolv procent) och Grenache (sju procent) som de viktigaste sorterna. Här ligger vingårdarna huvudsakligen på 112 till upp emot 300 meters höjd, på vissa ställen högre än så, och klimatet är påfallande varmt mitt på dagarna under sommaren. Det området som heter Eden Valley är en serie dalgångar på högre altitud, främst på omkring 500–630 meters höjd även om det också finns lägre vingårdslägen som är något varmare. Tack vare den högre altituden i de högsta vingårdarna är klimatet avsevärt svalare här jämfört med Barossa Valley och det har resulterat i en mycket större andel vitt vin, totalt 47 procent av den totala volymen. Riesling är med 34 procent av den planterade arealen den viktigaste druvsorten och eftersom vinerna uppvisar en utsökt druvkaraktär med fruktighet, blommighet och uppfriskande syra har Eden Valley kommit att bli ett av landets mest hyllade områden för Riesling. I de något mer tempererade vingårdslägena i Eden Valley är det annars Shiraz (29 procent av arealen) och Cabernet Sauvignon (sju procent) som har stor betydelse och dessa röda viner får en finare fruktighet och större fräschör än de från Barossa Valley. Annars är det Chardonnay (sju procent) och Pinot Gris (tre procent) som ger fina viner i Eden Valley.

Och just Riesling är främsta huvudsaken här i Eden Valley – och vinerna är alltid torra. En liten informativ graf på baksidesetiketten markerar också ”dry” som vinets smakprofil trots att alkoholhalten har landat på försiktiga 11.0 procent. Den här typen av smakindikation är väldigt uppskattad just när det gäller Riesling eftersom det ofta råder en förvirring om hur vinet smakar just avseende sötman.
I glaset hittar vi ett elegant fruktigt och något blommigt vin i absolut ren stil, elegant och helt utan de gummiliknande toner (hos vissa personer beskrivna som ”petroleum”) som ofta tillskrivs druvsorten. Smaken är knappt medelfyllig och lika elegant, fint fruktig och helt torrt (det finns faktiskt fem gram restsötma i vinet, någonstans) med en läckert uppfriskande syra och viss längd. Det är ett ungt vin som gärna kan lagras ett till två år för att vinna lite extra kropp, samtidigt är det redan idag helt underbart uppfriskande somrigt sällskapsvin och vin till elegantare och syrafriska fiskrätter till ett pris som nästan är oförskämt lågt.
Producenten av vinet är Vickery Wines är en väl omtalad specialist på Riesling och bakom firman hittar vi John Vickery som gjorde sina första viner hos firman Leo Buring redan 1955 – långt innan Australien hade blivit ett modernt vinland. John gick ur tiden 2023 men var under sin livstid i mångt och mycket en av de stora pionjärerna inom australisk vinmakning. Han var tidigt med att förlita sig på långsam pressning vid låg temperatur i pneumatiska pressar, pionjär inom ståltanksjäsning och han var också tidig med att förespråka skruvkapsyl för eleganta viner som Riesling. Idag är allt det här självklar praxis för vinframställning i Australien.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se