En av mina tidiga favoritegendomar i det toskanska kustlandskapet – förvisso en bra tid efter att jag hade introducerats och även besökt Tenuta San Guido (vinet Sassicaia) och Tenuta dell’Ornellaia – var Tua Rita. Redan på 1990-talet och början av 2000-talrt träffade deras viner mina sinnen med en fantastisk kraft. Allra mest imponerande var deras fullkomligt fenomenala vin med 100 procent Merlot (Redigaffi), som nu finns i två årgångar på Systembolaget (årgång 2021, nr 94826, och årgång 2022, nr 95386, båda för 2 999 kr). Det är definitivt ett grand vin och ett av landets bästa viner med Merlot. Samma sak med deras vin med 100 procent Syrah (det hette initialt bara Syrah, numera Per Sempre) som finns att köpa i årgång 2021, nr 94780 för 2 099 kr. Också det är ett fantastiskt vin som placerar Tua Rita bland landets allra mest imponerande producenter. Såklart gör de också andra viner i lägre prisklasser och veckans vin är precis ett sådant.
Det är nu 40 år sedan som finska Rita Tua och hennes man Virgilio köpte en stor egendom ute i Suvereto vid den södra toskanska kusten. Till en början hade de bara två hektar och inom tio år hade vingården utvecklats till nio heter. Numera är vinodlingen 71 hektar stor (omkring 20 hektar av det är ganska nyplanterat) och genom åren har man planterat raderna tätare för att öka konkurrensen mellan vinrankorna och även ge mer svalka i vinrankorna (genom viss skuggning) i det allt varmare klimatet. Läget här i området Maremma i södra Toscana är en sommardag ofta tre till fyra grader varmare än upp i Bolgheri som tidigt blev det mest kända kustområdet i Toscana. Tack vare floden Cornia och att vingårdarna ligger på 100 till 380 meters höjd, får man ändå svala nätter som hjälper till att bevara fräschör och syra i druvorna.
Man hade tidigt anlitat framstående vinmakarkonsulten Luca d’Attoma som var helt övertygad om att deras vingårdar var optimala för bordeauxdruvor. År 1992 introducerade Tua Rita en högklassig sådan bordeauxblend vid namn Giusto di Notri (årgång 2022 finns på Systembolaget, nr 95385 för 979 kr) och det var ett framgångsrikt drag.
Vinet Rosso dei Notri är en cuvée med omkring 50 procent Sangiovese, som var den ursprungliga druvsorten man hade här, och en cuvée med framför allt Cabernet Sauvignon och Merlot med inslag av Syrah. Druvorna skördas för hand och med samma omsorg som för de mest exklusiva vinerna placeras druvorna i små plastlådor vid skörden för att sedan snabbt transporteras till vineriet där de sorteras. De avstjälkas försiktigt och pressas sedan långsamt varefter druvkross och must tappas ner i små ekjästankar för en naturlig jäsning med upp emot fyra veckors skalkontakt. Vinet dras sedan över till 225 liter stora franska ekfat för malolaktisk jäsning och lagring under 18 månader.
Doften är medelstor och fint mörkfruktig med ett trevligt inslag av röda körsbär som vittnar om dominansen av Sangiovese. Vinet känns modernt och elegant, ek noteras egentligen inte och frukten står i första rummet. Smakmässigt är det ett medelfylligt vin med inbjudande och elegant frukt och en tydlig fräschör, unga och spänstiga men fint mogna och integrerade tanniner. Man njuter bäst av vinet i glas med typisk bordeauxkupa och gärna vid omkring 18 grader. Elegansen och de fina tanninerna gör att vinet känns som ett bra allroundvin – att njuta av på egen hand, till lite ostar och charkuterier, pastarätter där man önskar rött vin och också medelkraftiga kötträtter i mer klassisk stil utan exotiska kryddor eller sötma från tillbehör och såser.
Nog kan man spara vinet i fem till åtta år, men rent spontant känns det som ett vin vi dricker nu och de närmaste ett till tre åren.
Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se