Vecka 16

2023 Rauenthaler Baiken Riesling Trocken

Kloster Eberbach, 229 kr, (nr. 91241), Rheingau, Tyskland
100% Riesling

Nu är det äntligen vår och med våren är det också sparristider. Och när den fina vita sparrisen har kommit är det läge att vända blicken mot eleganta viner med Riesling. Snarare än de något mer fruktgenerösa och aningen sötaktiga rieslingvinerna som ledsagar sushi, sashimi och många sydostasiatiska rätter med stolthet, är det allra helst torra viner som bäst matchar sparrisen bäst. Det gäller inte minst om sparrisen serveras med klassiskt eleganta tillbehör som en beurre blanc (smörsås) eller hollandaise med syrafrisk smaksättning av citron och gärna lite lime. Just lime är egentligen mer passande till Riesling än vad citron är eftersom limen har en lite fetare och oljigare doft och känsla som bättre matchar druvsortens doftregister.
Kloster Eberbach är en av de allra mest historiska producenterna i Tyskland med anor som tar oss tillbaka till 1136 då Bernard av Clairvaux anlände här med munkar från Abbaye de Cîteaux i Bourgogne för att bygga ett kloster och anlägga vingårdar. Till en början var det mest Pinot Noir (här kallad Spätburgunder) som odlades, men med tiden utvecklades vingårdarna och mer klassiskt tyska sorter som framför allt Riesling. Idag har Kloster Eberbach omkring 230 hektar stora vingårdsägor med Riesling som den allra viktigaste med mindre arealer av Weissburgunder och Grauburgunder – av Pinot Noir har man 32 hektar.

År 1900 köpte man en del i den berömda vingården Baiken som ligger i dalgången intill byn Rauenthal, inte långt från den berömda vingården Nonneberg. Det här är också en historisk vingård som redan mot slutet av 1800-talet hade fått ett gott internationellt rykte. Den idag 12.47 hektar stora vingården ligger på en sluttning (35–38 procent) med sydlig och sydvästlig exponering ovanför floden med vingårdslotterna på 150–210 meters höjd. En viktig klimatmässig aspekt för den här vingården är de svalkande vindar som drar in från skogen Taunus en bit bort, vilket säkerställer att vinet alltid har en tydlig syrastruktur. Vingården är uteslutande planterad med Riesling som växer i vittrad skiffer och kvarts med inslag av lössjord. Idag har vingården status som erste lage, motsvarande premier cru i Bourgogne.

I glaset hittar vi ett fantastiskt rent och klassiskt exempel på druvsorter, där dess elegant fruktiga dofter (gul stenfrukt, limezest, vita vinbär) och en fin blommighet möter en tydlig känsla av krossad skiffer och det är väldigt gott. Smaken är medelfyllig som mest, läckert uppfriskande och stenmineralisk med en viss fetma och känsla av citruszest, fruktig men absolut torr och kanske för stunden en liten aning återhållen. Sånär som på den senare detaljen är det ett härligt vin att dricka idag – och än läckrare och lenare i strukturen kommer det att bli med tre fyra års lagring.
Druvorna har skördats hör hand, något annat är inte görligt på de bitvis branta sluttningarna, och efter sortering och långsam pressning har musten jästs i en kombination av ståltankar och äldre 1 200 liter stora tankar av tysk ek. Som vanligt med Riesling har vinet inte genomgått malolaktisk jäsning och lagringen har skett fram till våren i samma typer av kärl som jäsningen har ägt rum i. I det färdiga vinet hittar vi härligt uppfriskande syra på 7.6 gram per liter, en restsötma på 4.2 gram per liter (tack vare den höga syran noteras inget av sötman) och alkoholhalten har klockat in på 12.5 procent. Och priset? Ja, fynd såklart!

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se