Vecka 46

2017 Bourgogne Pinot Noir Couvent des Jacobins

Maison Louis Jadot, 149 kr, (nr. 5283), Bourgogne, Frankrike
100% Pinot Noir

 

Det har med god marginal visat sig att årgång 2017 i Bourgogne har varit väldigt lyckad så till vida att vinerna har fått en god och insmickrande frukt och samtidigt behållit mycket av sin finess och ursprungstypiska mineraliska struktur. Den fina frukten är förvisso önskvärd i alla viner, särskilt de som är tänkta att lagras länge, men i instegsvinerna ger den en omedelbar tillfredsställelse. Maison Louis Jadot är en stor producent av sina vita och röda instegsviner och att Bourgogne Pinot Noir Couvent des Jacobins inte är någon liten cuvée innebär inte att vinet på något sätt har blivit glest och försiktigt. Det är faktiskt tvärtemot väldigt gott!

Druvorna köps från ett stort antal odlare och sammanlagt 100 hektar vingårdar i Côte de Nuits (framför allt Hautes-Côte de Nuits, som ger kropp och kraft), Côte de Beaune (framför allt Hautes-Côtes de Beaune, som ger finess), Mercurey i Côte Chalonnaise (som ger parfym och aromer) samt Irancy längst upp i norr (som ger fräschör och frisk syra). Förr om åren köpte man merparten av vinet färdigjäst, men sedan 2008 vinifierar man mer än hälften av allt vin själv. Det har, enligt dem själv, lett till att man har kunnat öka skärpan och djupet i vinet och det är jag villig att hålla med om. Årgångar som 2010, 2015 och 2016 har övertygat, nu har 2017 anslutit sig till skaran lyckade årgångar. I regel mognar vinet i mestadels neutrala äldre ekfat under tio månader eller strax däröver, mer behövs inte.

Att årgång 2017 har gett viner med lite större intensitet tycker jag är särskilt bra för instegsviner som det här. Doften är fin, blommig och saftig rödfruktig med toner av solmogna hallon och nästan kokta röda körsbär, men tack vare en fin syra har vinet gott om fräschör och det är precis vad röd bourgogne ska handla om. Smaken är precis lika frisk och inbjudande, faktiskt nästan ett steg upp i gillande jämfört med doften – vilket är intressant eftersom röd bourgogne oftast plockar fler poäng på sin doft än sin smak. Frukten är nämligen åt det yppigare och charmigare hållet till och tanninerna är avrundande och mycket väl placerade i smaken. Det här är verkligen gott och lättdrucket, nu och inom de kommande tre till maximalt fem åren.

Röda bourgogneviner som det här är utmärkta sällskapsviner, man behöver egentligen bara temperera dem till cirka 16–17 grader (helst, för blommighetens och fräschörens skull) eller möjligen strax där ovanför (vilket nog är den vanligaste temperaturen). Sedan njuter man av dem ur typiska bourgognekupor då all doft och smak kommer till sin rätt. Självklart är det också utmärkta matviner, men tänk på att röd bourgogne är elegant och att maten aldrig ska vara smakrik eller påtagligt doftrik. Mer försiktiga rätter som stekt och grillad vit fisk, lättare rätter av kyckling och ljust kött som helst får följas av mer lättsamma tillbehör som milda skysåser med något frisk smak, ljusa veloutésåser och Dijonsenapssås, smörstekt svamp och inte alltför söta tillbehör av rotsaker som selleri, jordärtskocka och persiljerot blir alldeles perfekta. Och så vill man ju dricka den här typen av milda röda bourgogner till fina vitmögelostar av komjölk (exempelvis Brie och Brillat-Savarin) eller till inte alltför lagrade hårdostar.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se