Vecka 10

2018 Segredos de São Miguel

Casa Relvas, 89 kr, (nr. 2603), Alentejo, Portugal
50% Tinta Aragonéz, 35% Alicante Bouschet och 15% Syrah

Nu på 2000-talet har det lilla vinlandet Portugal tagit allt större plats i vinkonsumenternas medvetande. Om landet förr nästan enbart var omtalat för sina fina starkviner och möjligen de lätta vinerna från Vinho Verde i norr, har både torra vita bordsviner från andra regioner och även utmärkta röda viner blivit alltmer uppskattade. En sak har de alla gemensamt, de levererar väldigt fin smak och karaktär till priser som får sägas vara fantastiska. Här kommer ytterligare ett sådant vin – ett vin som smakar dubbelt så gott och mycket som den blyga prislappen lovar.

Alentejo är idag ett omkring 20 800 hektar stort vinområde, där nästan 14 700 hektar har status som Alentejo DOC. Här verkar 360 små till stora vinodlare och vinproducenter som odlar vitt vin på 3 592 hektar och rött vin på 11 105 hektar. Reglerna säger att någon, ett par eller samtliga av druvsorterna Alicante Bouschet, Tinta Aragonéz (Tempranillo), Touriga Nacional, Alfrocheiro, Castelão, Trincadeira, Syrah och Cabernet Sauvignon ska ingå i det röda vinet, därtill får man till mindre del använda 24 andra druvsorter. Det leder till att vinerna alltid får en ordentlig fruktkropp med mörk färg (Alicante Bouschet är en så kallad teinturier, en druvsort med djup färg och även färgad druvmust), men också en tydlig struktur då flera av sorterna har tjockt tanninrikt skal.

Hos Casa Relvas odlar man ekologiskt och druvsammansättningen i vinet är klassisk med en betoning på Tinta Aragonéz och Alicante Bouschet. Druvorna skördas med maskin under natten då det är svalt (vinerna vinner finess och fräschör på detta) och infor vinifieringen låter man druvskal och fruktkött ligga och dra vid låg temperatur i druvmusten under två dygn. Det ökar extraktionen av fruktighet utan att tanninerna lakas ut. Efter jäsning i ståltankar dras vinet över till en kombination av äldre ekfat och ståltankar för lagring under sex månader.

Det är verkligen ett inbjudande mörkt och intensivt vin, ungdomligt rikt och generöst fruktigt med sköna lager av mörka körsbär och björnbär med en syrligare nyans av svarta vinbär. Det är svårt att tro att det faktiskt är det här vinet man har i glaset när man tittar på prislappen. Men det är inte bara frukt här, man hittar också toner av jordighet och kryddighet som av pinje och sydländska örtkryddor som skapar en komplexitet i doften. Också det är lite oväntat för prislappen. Smaken är drygt medelfyllig, lika övertygande fruktig och inställsamsam på så sätt, men också seriöst strukturerad med fina mogna tanniner som ger stadga, dessutom med en fin syra som skänker friskhet. Möjligen är smaken för stunden något kort och kanske lite knuten av strukturen, men vad gör det av det faktiskt är så förtvivlat gott hela vägen fram till just det. Då får man väl ta en ny klunk, hur svårt ska det vara.

Vid servering rekommenderas en temperatur på cirka 18 grader snarare än rumstemperatur (ställ in flaskan i kylen i cirka 20 minuter) för att lyfta fram mer fräschör, slå gärna upp det i karaff en stund innan servering för luftningens skull och servera det i glas med stor bordeauxkupa. Maten till bör vara smakrik, väljer man fågel eller kött får det gärna finnas mörkare sky- och rödvinssåser till och varför inte en mustig madeirasås, och tillbehören får också vara smakrika med en känsla av sötma från exempelvis stekta eller rostade rotfrukter som selleri, morot eller betor. Lägg gärna till en komponent med fet textur (potatispuré, potatisgratäng, gräddsås) för att möta upp strävheten.
Det är svårt att förstå att det här vinet är så billigt som det är, men det är lätt att tycka om det för att det är ett så innehållsrikt och inbjudande gott vin.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se