Vecka 45

2015 Zolo Black Malbec

Finca Patagonicás , 279 kr, (nr. 2761), Luján de Cujo, Mendoza, Argentina
100% Malbec

När Malbec for över Atlanten från Bordeaux och Cahors i mitten av 1800-talet var det inte många som trodde att den lokala och ganska rustika mörka och tanninrika druvsorten ett sekel senare skulle vara den stora stjärnan i Argentina. Nog för att Malbec hade funnits i de argentinska vingårdarna sedan dess, men det var i den kvalitetsmässiga renässansen från mitten av 1990-talet som världen skulle bli varse om kvaliteten hos det argentinska vinet. I denna förändring skulle vinodlingen minska i areal i jämn takt med att kvaliteten sköt i höjden och idag odlas vinet på 208 600 hektar, vilket är två tredjedelar i areal mot förr. Regionen Mendoza står för 147 200 hektar av detta och det gör såklart att andra regioner har lite svårt att hävda sig.
Malbec är idag landets mest hyllade och också mest planterade druvsort. Den odlas på 21 200 hektar och passerar därmed sorterna Bonarda (17 200 hektar), Cabernet Sauvignon (16 200 hektar) och Syrah (10 800 hektar) med ganska god marginal. På femte plats kommer en grön druva, den aromatiska Torrontés. Det råder ingen tvekan om att Malbec trivs i Mendoza, där den på över tusen meters höjd har hittat en optimal växtplats med en slösande sol och en tunn luft som får druvans tjocka skal att mogna till oväntat finstilta tanniner. Att Finca Patagonicás är ett ultramodernt vineri och att den egna vinmakaren Fabian Valenzuela har nära ett samarbete med den berömda vinmakaren Jean-Claude Berrouet (som har lång erfarenhet som vinmakare på Château Petrus i Pomerol och Dominus Estate i Napa Valley) har också varit en bidragande faktor till den här firmans höga kvalitet.

Det här vinet görs uteslutande av Malbec som skördas i vingården El Jarillal som ligger i underdistriktet Alto Agrelo i Luján de Cujo, som 1993 blev landets första ursprungskyddade appellation. På modernt vis sker skörden maskinellt, men med tanke på hur sofistikerade de moderna skördemaskinerna ska man inte se ner på det maskinella. En fördel är faktiskt att man snabbt får in druvorna till vineriet och det ska man verkligen inte underskatta. För att lyfta aromprofilen i vinet har man gjort ett par dagars kallmaceration innan alkoholjäsningen, sedan har jäsningen ägt rum i ståltankar för absolut renhets skull. Jäsningstemperaturen har hållits ganska låg, en modern teknik för att ytterligare lyfta vinets frukt och parfym, och därefter har vinet lagrats i 225 liters franska (80 procent) och amerikanska ekfat under 18 månader. Mer än omkring 18 000 flaskor gjorde man inte av det här vinet.
Vinet är mörkt, djupt och modernt rikt med en underbart solmogen mörk körsbärs- och björnbärsliknande fruktighet och med en fint integrerad vaniljsöt och försiktigt rostad fatnyans. Som vanlig med Malbec i Mendoza talar vi om ett generöst och rejält vin och även om också strukturen på druvtypiskt sätt är tydlig är den på ursprungstypiskt vis fantastiskt fint avrundad och integrerad.

I Argentina dricker man den här typen av vin till grillat kött och varför ändra på det vinnande konceptet. Strunt samma om det är nötkött och sommargrill eller om det är annat kött eller vilt och ett långkok eller en stek i det svenska höstmörkret, det är rättens smakrikedom som avgör om mötet blir jämlikt och bra. Inte för att tanninerna behöver rundas av med hjälp av ett tillbehör med fet textur (potatispuré, potatis- eller rotsaksgratäng eller en hederlig klassisk gräddsås), men sådana tillbehör brukar hjälpa till att ytterligare lyfta in det smakrika vinet i rätten. Servera vinet vid 18 grader och slå gärna upp det i karaff en kort tid innan det ska drickas. Vill man lagra det kommer det lätt och ledigt att utvecklas mot större finess de kommande åtta åren, eller så.

Importör i Sverige är Wineagency, www.wineagency.se