Elegant körsbärssprit från Joseph Cartron

Joseph Cartron har en fin tradition att producera destillat. Firman grundades 1882 i staden Nuits-Saint-Georges i hjärtat av Bourgogne och såklart gör man en utmärkt Marc de Bourgogne. Produktionen domineras dock av fina destillat av päron, plommon och körsbär, samt en lång rad likörer. Nu hittar man en fin körsbärssprit på Systembolaget – till ett synnerligen trevligt pris.

När man gör det här destillatet väljer man alltid fullmogna körsbär och för att undvika bitterhet och vegetala toner plockar man bort alla stjälkar. Kärnorna behåller man dock, de bidrar med en fin nötig och aromatisk ton i spriten. Körsbären mosas försiktigt och jäses sedan med den naturliga jästen i ståltankar under 25 dagar, därefter destilleras körsbärsvinet två gånger i klassiska pot stills i koppar till dess spriten är ren. Att man är ytterst noggrann i varje led i hela processen, och det är man här hos Cartron, märks i den exemplariska renheten i spriten. En viktig faktor är den slutliga separationen av de tre fraktionerna av alkohol som rinner ur pannan – och är man skicklig hittar man den perfekta balansen mellan etanol (den alkohol vi dricker) och propanol (finklarna, som kan vara fräna men kan bidra med komplexitet om de finns i liten mängd). Och den fingertoppskänslan har man här. Efter destillation lagras vinet en kort tid i glasdamejeanner.

Importör i Sverige är We and Wine, www.weandwine.se

Eau de Vie Kirsch
92 p
Det här är en klassisk alcool blanc, klar fruktsprit, destillerad av juicen från färska körsbär. Doften är medelstor men ganska intensiv, mjukt fruktig och ren med en försiktig sötaktig körsbärston med en delikat nyans av körsbärskärna. Mycket mer saftiga körsbär än så brukar det oftast inte bli i doften av körsbärsprit – men det är viktigt att förstå att den destillerade doften av körsbär skiljer i nyanser från den färskpressade. Men gott och trevligt är det, tro inget annat. Dessutom växer doften med tiden i glaset, ett positivt tecken. Smaken är medelfyllig och initialt lite sötfruktig och mjuk innan spetsen av de värmande 45 procenten av alkohol sätter in, men ganska snart följer fruktigheten med och eftersmaken känns mjukt fruktig och en liten aning söt. Det är ett utsökt körsbärsdestillat att njuta av efter maten, eller till en lättare chokladdessert.
Finns på Systembolaget, nr 40661 för 299 kr för 50 cl.