
Den här veckan tar vi oss till Libanon, en litet men ändå ganska omtalat vinland. Vi vet att man odlade vin i området kring Byblos i Libanon för drygt 5 000 år sedan, något som placerar landet i det område som kallas för vinets vagga (Armenien hittar sin tidiga vinhistoria för omkring 6 000 år sedan, Georgien närmaste tvåtusen år tidigare än så). Särskilt vinerna från kuststäderna Tyre och Sidon hade ett utmärkt rykte och fenicierna handlade med dem till flera Medelhavsländer fram till ungefär 300-talet före Kristus. Att vinet hade en stark position i den libanesiska kulturen märks också genom Bacchustemplet i den romerska kolonistaden Baalbeck i östra Bekaadalen som uppfördes för att hylla vinet. Det sägs också att det var just i Bekaadalen som Jesus utförde sitt allra första mirakel, att förvandla vatten till vin. Bara en sådan sak är ju rätt symbolisk. I mer modern tid var det Château Chbat (grundat 1847) och Château Ksara (1857) som blev de första etablerade vinproducenterna, men det är fortfarande Château Musar (1930) som är landets mest kända producent, och till volym sett den tredje största.
Den libanesiska vinindustrin har haft en stark utveckling sedan mitten av 1990-talet, då det bara fanns tio vintillverkare i landet. För tio år sedan fanns det omkring 30 vinerier som verkade på ungefär 2 000 hektar vinmark. Idag är det snarare faktiskt 85 vinerier på en cirka 2 800 hektar stor vingårdsareal och gör närmare 8.5 miljoner flaskor vin om året (det finns ytterligare drygt 20 000 hektar vingård i Libanon, men de ger bordsdruvor och russin). Bland de gröna druvsorterna är Ugni Blanc, Sauvignon Blanc, Bourboulenc och Clairette de fyra största och de viktigast blå sorterna är Cinsault, Cabernet Sauvignon, Syrah och Carignan.
Domaine des Tourelles är faktiskt landets tredje äldsta vinfirma, grundad redan 1868 av fransmannen François-Eugène Brun. Egendomen ligger precis som de andra vinfirmorna i den 120 kilometer långa och upp emot 12 kilometer breda Bekaadalen, inte alls långt från Baalbeck, där vingårdarna ligger utspridda på 900 till över 1 100 meters höjd. Än idag ägs egendomen av familjen Brun och numera har man 35 hektar stora vingårdar på 950 meters höjd och uppåt som fullt ut sköts enligt ekologiska metoder.
Det här vinet görs till lika delar med Syrah och Cabernet Sauvignon från några av firmans bästa vingårdslotter på cirka 1 050 meters höjd. I de grusiga kalkstensjordarna har man planterat ungefär 3 500 stockar per hektar och till här vinet är stockarna cirka 20–25 år gamla. Vinifiering har skett med den naturliga jästen i cementtankar och efter malolaktisk jäsning har vinet mognat under 18 månader i 225 liter stora franska ekfat som till lika delar var nya och använda en respektive två gånger tidigare. Vinet har inte klarats eller filtrerats inför buteljering.
Vinet som sådant känns modernt och bygger på en generöst solmogen fruktighet med drag åt blåbär, björnbär och mörka plommon. Här finns också en nästan lakritsliknande kryddighet och en mjuk sötma av vanilj från ekfaten. Smaken upplevs medelfyllig och driven av frukten, mjuk och avrundad till texturen med den lätt insmickrande solvärme och den ramas in av en fint polerad tanninstruktur. Serveringstemperaturen bör ligga kring 18 grader för finast doft- och smakbalans.
Maten därtill kan vara ganska smakrik och även innehålla små spår av sötma från höstens rotgrönsaker eller kanske en liten sked vinbärs- eller björnbärsgelé till helgsteken eller viltköttet. Rätten kan gärna byggas utifrån mörkt viltkött eller nötkött – vara en färsrätt, en stek, en gryta eller annat långkok – eller rent av vara en lätt kryddig anrättning (peppar, en aning chile) som man önskar dricka ett rött vin till. Även om det inte är nödvändigt för att runda av någon strävhet kan det vara trevligt att lägga till någon krämig textur för att matcha vinets rika frukt.
Det här är inget vin att lägga undan i vinkällaren, det dricks utmärkt redan idag, men visst klarar det av att ligga i vinkällarvila några år till från idag.
Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se









