Vecka 50

1985 Rivesaltes Ambré

Gérard Bertrand , 119 kr, (nr. 8381), Roussillon, Frankrike
100% Grenache

När julen står för dörren är det framför allt glögg, öl och brännvin som gäller i glasen, det är ju sådant som passar allra bäst till julens fester och goda mat. När det kommer till vin brukar det oftare vara finare viner som ges bort i julklapp till någon som uppskattar vin, än att det med framgång serveras till julmaten. Men det finns en vintyp som har sin högtid just kring julen, de söta starkvinerna. Den vintyp som står högst upp på inköpslistan är portviner och numera också madeira och båda dessa stilar rekommenderas varmt till julens ostar, desserter och godis.

Men det finns andra söta starkviner som passar minst lika bra och vill man göra det extra roligt väljer gärna man något av dessa. Det här vinet är ett underbart exempel. Det kommer från Rivesaltes som ligger i södra Frankrike, alldeles intill Medelhavet, med Spanien som nära granne. Här har man i flera århundraden gjort viner av Grenache Noir, den mörka sorten i familjen, antingen ensam eller tillsammans med en mindre mängd av sina syskon, den rosa varianten Grenache Gris och den ljusgröna Grenache Blanc. Vinerna framställs enligt den så kallade portvinsmetoden, med en avbruten jäsning innan allt druvsocker har omvandlats till alkohol. I just det här vinet är det omkring 140 gram ojäst socker kvar i vinet, så det är alltså väl lämpat för torkad frukt, chokladdesserter och mögelostar med söta tillbehör.

Firman Gérard Bertrand är en av de mest namnkunniga i den här delen av södra Frankrike och här bjuds det upp till en underbar vinupplevelse med stor karamellig och knäckig doft med inslag av torkad frukt och nötter, och smaken är lika intensiv och fyllig med ordentlig sötma och en lång, något värmande och läckert knäckig smak med fin längd.

Vinet är gjort av Grenache och efter jäsning och spritförstärkning har vinet lagrats i nästan 30 år i fat innan det buteljerades. Det är just därför det har fått sin läckra, nötiga oxidationston. Drick det vid cirka 16–18 grader. En stor fördel med den här typen av vin är att den klarar sig väldigt väl i öppen flaska i minst en månad – du kan därför ta ett litet glas då och då, men ställ in den väl förslutna flaskan i kylen mellan varven, då mår vinet allra bäst.

Notera att det här är en halvflaska.

Importör i Sverige är Ward Wines, www.wardwines.se