Vecka 32

2010 Faustino 1 Gran Reserva

Bodegas Faustino, 189 kr, (nr. 2678), Rioja, Spanien
88% Tempranillo, 7% Graciano och 5% Mazuelo

Få spanska kvalitetsviner har en så fantastisk statistik som Faustino 1 Gran Reserva. Enligt firmans hemsida har det sålts över 76 miljoner flaskor av det i över 120 länder sedan 1970 och 30 procent av all gran reserva i distriktet Rioja är just detta vin. Det är lätt att förstå att vinet också i Sverige har en särställning – det finns nog inte en vindrickare som inte känner till vinet eller kanske till och med har druckit det.
Bodegas Faustino vilar på en historia som sträcker sig tillbaka till 1861 då Eluterio Martinez Arzok köpte ett palats med vingårdar i Oyón och därpå grundade Bodegas Victorianas. I början av 1900-talet slog vinlusen till i Rioja, men problemen började märkas mer tydligt det kommande årtiondet. Inte ens när Don Eluterio gick bort 1920 hade firman återhämtat sig och allt vin såldes fortfarande i bulk på den här tiden. Tjugo år senare började Faustino Martinez Pérez de Abéniz att buteljera lite av vinet själv, något som var mycket ovanligt på den här tiden. Det var inte bara just det som var nytänkande, än mer spektakulärt var att han lät särbuteljera alla vingårdslägen för sig; Campillo, Parrita, Famar och Santana – något som fortfarande idag på 2000-talet kan ses som innovativt och ovanligt. Just att man buteljerade vinet själv ledde till en statushöjning för märket och gjorde att firman kunde växa.
Julio Faustino Martinez, son till Don Faustino, tog 1955 över ansvaret för firman och för att hedra sin far lanserade han samma år vinet Faustino 1 Gran Reserva, som blev firmans prestigevin – och en total superhit!

Lite beroende på årgång är det här en cuvée av ungefär 85–88 procent Tempranillo, sju till tio procent Graciano och fem procent Mazuelo. I de tidiga årgångarna (exempelvis 1955, 1964 och 1970, som faktiskt fortfarande säljs på bodegan) hade man också några procent av den gröna Viura i cuvéen. Druvorna kommer från de vingårdar som för varje årgång presterar bäst, framför allt de på 500–550 metes höjd i området kring Oyón och Laguardia. De skördas för hand och uttaget ligger 5.5 ton per hektar som mest, men oftare lägre än så. Musten jäses i ståltankar vid cirka 28–30 grader med totalt tre veckors maceration, och dras därefter över till ekfat, 80 procent amerikanska och 20 procent franska, för malolaktisk jäsning och sedan lagring under 26–28 månader. Efter buteljering följer ytterligare 36 månaders lagring innan försäljning.
Om gran reserva från Rioja kändes lite utdaterat för tio år sedan, har den klassiska vinstilen och framför allt Rioja som distrikt tagit sig tillbaka till trendlistan de senaste åren. Och vad kan då vara bättre än att återgå till en av de mest klassiska vinerna. I glaset hittar vi en riktigt fint rödfruktig och charmerande doft med en mjuk vaniljsötma och en jordig ton som ger vinet visst djup. Stilen känns igen, karaktärsfull men ändå elegant, lättdrucken med en god syra och finstämda tanniner som egentligen bara ger ett försiktigt motstånd i smaken. Helt klart är 2010 en utmärkt årgång som förenar typisk smakrikedom och fräschör.

En stor fördel med klassiska riojaviner är deras breda användningsområdet. Å ena sidan är det tack vare sin mjukhet trevliga som sällskapsviner, på egen hand eller till lättare tilltugg som kallskuret charkuteri, lufttorkad skinka och både milda komjölkostar och lite smakrikare ostar som exempelvis spanska Manchego. Å den andra sidan är de underbara till både stekt fisk (gärna med olivolja, grillad citron och vitlöksmajonnäs) och även en god paella med kanin och languster eller kräftor (eller en mer försvenskad variant med musslor och kyckling). Såklart är det också ett passande vin till egentligen de flesta typer av inte alltför kryddiga eller exotiska rätter av kyckling, fläsk- eller nötkött och självklart också lamm.
En lämplig serveringstemperatur är något sval, gärna kring 18 grader eller strax därunder för att ytterligare lyfta fram rödfrukten och fräschören, och det går utmärkt att servera vinet direkt ur flaskan utan luftning.

Vill du läsa mer om Faustino 1 Gran Reserva finns det en artikel med många årgångsbeskrivningar ner till 1955 under fliken ”Vertikalprovningar” här på Vinlegender.

Importör i Sverige är Philipson-Söderberg, www.pswine.se