Vecka 44

2012 Barolo Riserva

Borgogno, 589 kr, (nr. 2443), Piemonte, Italien
100% Nebbiolo

Nu när säsongen för hösttryffel är i full blom och den ultraexklusiva vita tryffeln från Alba i Piemonte kommer känns det fullt rimligt och rättvist att välja ett vin från Barolo som Veckans Vin, och även lägga lite extra krut på ambitionsnivån. Således en Barolo Riserva.
Vinerna från den solvarma årgången 2012 blev oväntat och kanske något motsägelsefullt lättsamma, eleganta, klassiskt strukturerade och syrafriska. Februari var riktigt kall och tack vare att vingårdarna täcktes av snö kom jordarna senare att mättas med smältvattnet. Kylan höll i sig under mars och en bit in i april och med det försköts knoppningen ett par veckor. Maj och juni förflöt i vanlig lunk med fint väder och lyckad blomning och fruktsättning, men juli blev betydligt varmare och bjöd dessutom på ett par lokala hagelstormar som på sina håll decimerade skördevolymerna. Också augusti blev varm med flera dagar som toppade på 40 grader eller mer, men lite regn och svalare väder mot slutet av månaden bromsade utvecklingen av druvorna. Tack vare mer måttliga temperaturer under september fortgick mognaden långsamt och druvorna kunde senare skördas vid mer måttliga potentiella alkoholhalter och lättare kropp än i snitt och med nivå av syra och känsla av mineralitet som gav vinerna fräschör och nerv.

Hos Borgogno gjorde man såklart viner med precis samma ambition som annars och stilen och känslan ligger i det klassiska med nyansrikedom och elegans med ett inslag av god intensitet och skönt ren frukt. Det gäller också denna riserva från just 2012 som kommer från vingårdarna Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, San Pietre delle Viole och Fossati och vinet har jästs naturligt i cementtankar under 18 dagar med en efterföljande skalmaceration på närmare två månader följt av lagring under sex år i stora slavonska botti.
Fortfarande åtta år efter skörd känns ungdomlig och spänstig med friska röda fruktaromer, en mild blommighet och en känsla av jordighet. Ger man vinet åtminstone en halvtimma i karaff blommar nyanserna ut till större finess. Det som mer än i doften röjer årgångens lite lättare karaktär är smaken, där frukten är ljus och sval, syran uppfriskande och tanninerna ovanligt silkiga för kvalitetsklass och ålder. Det kan man mycket väl se som en fördel eftersom den fina strukturen gör att vinet är fullt njutbart redan idag – något som inte alltid är vanligt med ganska unga viner från Barolo. Drick vinet nu och de kommande tio till 15 åren, serverat i vid bourgognekupa (som är det bästa till viner av Nebbiolo) vid cirka 16–17 grader.

Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1761 är firman Giacomo Borgogno en av de mest anrika i trakten och med 20 hektar stora vingårdar och ägor i flera kända crus (bland dem Liste och Cannubi) är man också en betydelsefull aktör rent ursprungsmässigt. Men det som egentligen är allra mest intressant är det nya liv och det kvalitetslyft som har kommit på 2010-talet sedan den unga och ambitiösa vinmakaren Andrea Farinetti tog över ansvaret för vingårdar och vinframställning. Idag gör man mer finstämda viner från Barolo än tidigare, ett par av dem från specifika crus, dessutom en charmerande och klassisk Barbera d’Alba och en god Dolcetto d’Alba – och ett unikt vitt vin av den närmast utdöda druvsorten Timorasso (skriv in det ordet i sökrutan här på Vinlegender så kommer du till en artikel om det vinet). Kort sagt, Borgogno har skrivit in sig i den moderna piemontesiska vinhistorien och det har gjort det helt rättvist.

Importör i Sverige är Wineagency, www.wineagency.se