Vecka 51

2012 Louis Roederer Rosé

Louis Roederer, 599 kr, (nr. 77226), Champagne, Frankrike
65% Pinot Noir och 35% Chardonnay

Med julen och nyår framför oss är det verkligen tid att slå på stort och njuta av riktigt god champagne. För ska det firas, då ska man fira med stil, och rosa champagne känns faktiskt lite elegantare än den vita. Just den här champagnen har i flera årgångar i följd imponerat, både 2010 och 2011 har varit (och är fortfarande) underbara.
En liten del av pinotdruvorna har vinifierats till ett rött vin med sina skal, därefter blandats med vitt vin som har jästs av resten av druvorna. För att öka komplexiteten har man i tillägg till 80 procent ståltankar jäst ungefär 20 procent av musten i äldre ekfat, men någon kännbar ton från eken finner man inte.
Färgen är vackert med ganska svagt rosa och de rödnyanserade tonerna går igen i den synnerligen eleganta doften där hallon, röda äpplen och röd citrus finns med i den finstämda och fortfarande unga fruktigheten där man också hittar en liten brödig nyans. Smaken är elegant och fint fruktig men absolut torr, det är därför en underbar champagne att servera vid cirka tio grader som uppfriskande aperitif. Det är också oftast som inledning på middagar som champagne serveras, men jag tycker också att man kan servera den här champagne som elegant sällskap till inte alltför smakrika fisk- och skaldjursrätter. Sådana rätter kan gärna kan få ha en syrafrisk smak i såsen (för att möta upp champagnens friska syra), till exempel en vitvinssås, smörsås eller lättare skaldjurssås. Eller varför inte servera den till gåslevern (då utan söta tillbehör, hellre bara rostad brioche och lite flingsalt) på nyårsmiddagen, eller till de milda vitmögelostarna. Serveras champagnen till mat tycker jag det är lämpligt att använda ett vanligt vinglas och temperera champagnen till cirka tolv grader.

Visst dricker man den här årgång med stor behållning redan nu, men med tanke på hur superba de tidigare lanserade årgångarna är idag, kan man gärna låta champagnen få tre till fem års ytterligare lagring – då breder än mer fruktiga, blommiga och komplexa nyanser ut sig.

Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se