Vecka 43

2014 Chablis Les Vénérables Vieilles Vignes

La Chablisienne, 179 kr, (nr. 84596), Chablis, Bourgogne, Frankrike
100% Chardonnay

Vinet Les Vénérables är en så kallad vieilles vignes, en särbuteljering från äldre stockar, i det här fallet minst 35 år gamla men betydligt större andel som är minst 50 år gamla. Så långt inga konstigheter, det finns en hel del stockar med den åldern i Chablis. Men medlemmarna har också ett par lotter med vinstockar som planterades för både 80 och 100 år sedan och med tanke på att Chablis nästan höll på att försvinna som vindistrikt efter vinlusens framfart och de två världskrigen är detta smått unikt.

”Det är också viktigt att lägga till att vi inte använder oss av samtliga dessa vingårdslotter i den slutliga cuvéen, utan att vi efter jäsning gör en strikt selektering av vilka viner vi i slutändan använder oss av, de viner vi inte tycker håller måttet till den här cuvéen blandas i våra andra chablisviner”, berättar vinmakaren Vincent Bartement.

Musten är jäst i ståltankar och även den malolaktiska jäsningen sker i dessa, därefter dras 90 procent av vinet över till ståltankar och tio procent till neutrala ekfat för lagring i strax över ett år. Fatlagringen för att vinet extra textur, den långa lagringen för att förhöja komplexiteten. Det är en riktigt seriös vinifiering för ett vin som ursprungsmässigt ”bara” är en Chablis.

Inte helt oväntat är det här ett mer fint nyanserat och jordigt komplext vin än väntat av en generisk chablis, det har en större doft och längre smak och står egentligen viner på nivån premier cru direkt efter. Det här helt klart ett av de bättre vinerna på den här kvalitetsnivån i hela distriktet. Någon liten cuvée är det heller inte, ett riktigt gott år kan man göra upp mot 260 000 flaskor av det.

Serveringsmässigt följer man samma råd som för chablis och premier cru, allt från ostron naturell eller pocherade ostron med smörsås, till musslor kokta i vin och serverade med sin inkokta buljong, till kokta fiskrätter med klassisk vitvinssås eller musselsås, och inte alltför smakrika rätter av skaldjur med samma eleganta vitvinssåser som matchar fisken. Servering i bourgognekupa vid cirka 12 grader är att rekommendera, då lyfter man fram vinets komplexa sidor mer än om vinet är för kylt. Vill man ge vinet än större nyansrikedom och komplexitet låter man lagra det i ett par upp mot sex sju år.

Importör är VinUnic, http://www.vinunic.se/