Vecka 38

2014 Marqués de Riscal Reserva

Herederos del Marqués de Riscal, 259 kr, (nr. 5569), Rioja, Spanien
90% Tempranillo, 7% Graciano och 3% Mazuelo

Jag kan nog förstå att man undrar varför jag väljer en storsäljande långkörare på Systembolaget som Veckans Vin, men jag har mina skäl. Ett är att jag under det senaste året har provat och druckit både tio och 20 år gamla årgångar av vinet med stor behållning, till och med viner från både 1970-talet och 1950-talet och då blivit verkligt imponerad. Även om jag vet att man gjorde vinerna på ett lite annorlunda sätt förr i tiden, var det ändå med lika stor förvåning som övertygande förtjusning jag drack vinerna. Hållbarheten och den fina förmågan att utvecklas med lagring är det första av mina skäl. Nu tror jag inte att någon kommer köpa vinet och spara det i 20, 30 eller 40 år eller mer, men det klarar det om nu någon skulle få för sig att prova.
Det andra skälet är betydligt enklare, jag tycker att vinet är väldigt gott precis som det är redan idag, bara några futtiga år gammalt. Definitionen på ett riktigt bra vin torde kunna vara; gott idag, gott i morgon.
Det var Don Camilo Hurtado de Amézaga, markis av Riscal de Alegia, som grundade den här firman 1860 efter besök i Bordeaux, där han hade inspirerats att tillverka vad som på den tiden sågs som moderna viner lagrade i ekfat snarare än tinajas, lerkärl. Om firman sågs som banbrytande då, ser vi den idag som en av de mest klassiska i Rioja. Det ligger mycket i det, men besöker man bodegan i byn Elciego idag upptäcker man att man här använder senaste teknik och att vinerna förvisso har en klassisk känsla men en fulländad teknisk kvalitet. Produktionen har sedan 1970-talet breddats till området Rueda intill Ribera del Duero där man idag för utsökta vita viner av framför allt den lokala druvsorten Verdejo.

Just det här vinet är en cuvée av ungefär 90 procent Tempranillo och resten Graciano och Mazuelo vingårdslotter med drygt 40 år gamla stockar i snitt i framför allt Rioja Alavesa. Jäsningen sker på modernt vis i ståltankar vid temperaturkontroll och 26 grader som högsta nivå och man tillämpar automatisk överpumpning av skalkrosset. Vinet dras sedan över till 225 liters amerikanska ekfat, bara en liten del nya, för att först genomgå malolaktisk jäsning och därefter lagring under 24 månader.
Det är ett vin som kombinerar tradition med modern vinsmak – det är medelfylligt åt det smakrikare hållet till (särskilt när det har fått en stunds luftning och blommat ut), har en klassisk men ren doft med sötaktig frukt, en god rondör och endast en liten ton av vanilj och fat. Smakmässigt bjuder viner på en fin struktur av mogna tanniner, en god fräschör och ganska tydlig kalkmineralitet som är typisk för den här delen av Rioja. Det här är firmans allra största vin, man gör ett gott år omkring fyra miljoner flaskor av det – och den tredje aspekten jag beundrar vinet för är att det görs i en kommersiellt stor volym utan att kvaliteten har blivit lidande.

Det är ett utmärkt allroundvin till sommarens grillkalas, till kyckling och kött, till charkuterier och ostar – eller bara som det är. Omkring 18–20 grader är en optimal serveringtemperatur för att vinet ska visa sin fräschör och mineraliska finess. Nu … eller om många decennier.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se