Vecka 27

2014 Marqués de Vargas Reserva

Bodegas y Viñedos Marqués de Vargas, 209 kr, (nr. 78622), Rioja, Spanien
85% Tempranillo, 10% Mazuelo och 5% Garnacha

Få firmor i Rioja har en så lång historia som Bodegas y Viñedos Marqués de Vargas. Redan 1840 lät Don Felipe de la Mata, den åttonde markisen av Vargas, plantera sina första vingårdar på sin egendom Hacienda Pradolagar utanför staden Logroño. En vanlig uppfattning är att de två äldsta firmorna i Rioja är Bodegas Marqués de Murrieta och Herederos de Marqués de Riscal, men de grundades faktiskt först 1852 respektive 1860. Något eget vineri hade man dock inte förrän 1989 och det är väl det som gör att man aldrig räknar den här firman som så gammal som den egentligen är. Egendomen är fortfarande i familjens ägo och idag har man den 50 hektar stora egna vingården Hacienda Pradolagar runt vineriet, fördelat över 32 vingårdslotter och huvudsakligen planterade med Tempranillo. Den här vingården sköts nästan helt ekologiskt med naturlig kompost som enda gödning och man använder aldrig insektsmedel eller ogräsmedel. Dessutom har man arrende på den 7.00 hektar stora El Cónsul, den 7.00 hektar stora Terrazas och den 3.00 hektar stora Mistela. Man gör bara fyra viner, till volymen mest en Reserva och Gran Reserva och därtill en Selección Privada samt toppvinet Hacienda Pradolagar. De är alla utmärkta och bjuder på en fin kombination av modernt djup och klassisk finess. Det är faktiskt rätt märkligt att vinerna från Marqués de Vargas inte har fått större uppmärksamhet, men det går ju enkelt att ändra på – exempelvis genom att köpa det här vinet.

Det klassiska uttrycket i vinet är lättheten, den eleganta röda frukten och den mjuka vaniljsötman från ekfaten – för en vältränad näsa kan det här inte vara något annat än en klassisk rioja. Tanninerna är sammetslena men ger ändå tillsammans med den fina syran (5.4 gram per liter) en välbehövlig struktur till den charmerande och fint syrliga fruktkroppen. Allra helst ska vinet serveras något svalt, cirka 17–18 grader för att lyfta fram fräschör och elegans, och det kan skänkas i glaset direkt utan någon vidare luftning. Precis som all klassisk rioja är det här fullt drickmoget redan vid lansering, men precis som precis all klassisk rioja är det här ett vin som kan lagras i minst tio eller 15 år.
Maten till bör vara medelkraftig för att inte förta vinets elegans. Fågel eller kött (lamm, fläskkött, nötkött) känns som lämpliga huvudråvaror och de kan i all enkelhet vara stekta eller grillade med smaksättning av grillad citron och god fruktig olivolja. Vill man hellre servera fick är det vit fisk som gäller, med samma tillagning och smaksättning som köttet. Såser och grönsakstillbehör kan gärna vara av lite mildare slag, återigen för att inte överskugga vinets finstilta smaker.
Det här vinet är gjort med ungefär 85 procent Tempranillo med ett mindre inslag av Mazuelo (Carignan) och Garnacha. Druvorna kommer huvudsakligen från den egna vingården Hacienda Pradolagar, där stockarna är någonstans mellan 30 och 40 år i genomsnitt. Här precis som i andra vingårdar i Rioja Alavesa har man en mager kalkstensjord, något som bidrar till den fint syrliga känslan i frukten. Skördeuttagen är förhållandevis små, i regel kring 40 hektoliter per hektar eller strax därunder. Jäsningen äger rum i ståltankar vid 28–30 grader under knappt två veckor med regelbunden överpumpning och tolv dagar förlängd skalmaceration efter jäsningen för att öka texturen i vinet. Vinet fick sedan mogna i franska, amerikanska och till mindre del ryska ekfat, ungefär 20 procent nya, under 20 månader och det buteljerades utan att klaras eller filtreras. Ett normalår gör man ungefär 260 000 flaskor och drygt 5 000 magnumbuteljer av det här vinet.

Importör i Sverige är Hermansson & Co, www.hermanssonoco.se