Vecka 28

2014 Rotari Rosé Brut

Mezzacorona, 129 kr, (nr. 7701), Trentino-Alto-Adige, Italien
75% Chardonnay och 25% Pinot Noir

Mezzacorona är en stor producent, de ligger faktiskt bland de tio största vinfirmorna och grupperna i hela Italien. De arbetar idag från drygt 2 000 hektar vingårdar som idag till största del är antingen ekologiska eller återhållsamt skötta, vilket är värt att lyfta fram med tanke på producentens storlek. Att dra odlingen åt detta moderna och rimliga håll har inte varit lätt, de otaliga odlare man samarbetar med har sina vingårdar utspridda i dalgångar över stora arealer med skiftande förutsättningar, från 200 till 780 meters höjd. Särskilt här i Trentino i norra Italien, där svalka och fukt påverkar klimatet, är ekologiskt odling mer krävande och mer kostsamt än där det är soligt, torrt och varmt.
Redan 1977 gjorde man sitt första mousserande vin enligt den klassiska metoden med en andra jäsning i flaska. Vinet, som heter Flavio, har sedan dess belönats vid flertalet tillfällen och är i stil närliggande vinerna från det omtalade området Franciacorta. I Sverige finns för närvarande den utmärkta 2011 Flavio att privatimportera för cirka 250 kronor.
Denna 2014 Rotari Rosé Brut är ett oväntat seriöst vin med tanke på den blygsamma prislappen, det är fullt i klass med riktigt bra och högre prissatta crémants från Bourgogne. Cuvéen är cirka 75 procent Chardonnay för friskhetens skull och 25 procent Pinot Noir för fruktighet och från en liten fraktion gjort till rött vin för den eleganta färgens skull. Framställningen följer den traditionella metoden med jäsning och flaskan och lagring har sträckt sig över 24 månader. Under 2010-talet har stilen på vinerna i serien Rotari successivt förändrats mot lite torrare och mer elegans – en riktigt fin utveckling mot klassisk finess i takt med att mindre nyanserad prosecco i samma prisklass växer och växer. I just det här vinet har man lagt till en dosage på sju gram per liter, ungefär i nivå med de flesta prestigechampagner idag.

Det är lätt att bli hänförd – doften och smaken konkurrerar it det mest i sin närhet. Varför köpa en prosecco eller en cava i motsvarande prisläge? Eller en crémant från Bourgogne för den delen? Här bjuds ju en riktigt fin rödbärig och elegant doft med en lite större betoning på frukten, men ändå med elegans och en försiktig brödighet. Smaken är vid första touchen fint fruktig och mjuk, men den diskreta sötman klingar snabbt av mot en god fräschör som stärks av en upplyftande kolsyra. Och smaken är helt torr. Det är inget stort och komplext vin, men det är ett fantastiskt bra köp att servera både för luncher och middagar på tu man hand och till dina kräsna vinintresserade gäster (men servera det då blint och lyssna på deras gissningar på vinet). Det är också den perfekta aperitifen när du vill bjuda gott och trevligt till många gäster (större fester, födelsedagsfester, bröllop), men ändå vill hålla budgeten i styr.
En solig sommardag är cirka åtta grader en perfekt serveringstemperatur, då är den uppfriskande effekten som allra störst. Lägg till spröda kex med färskostkräm eller en lövtunt skuren fin skinka så bli njutningen perfekt. Vill man servera vinet till milda och medelkraftiga ostar, lite smakrikare charkuterier, pastarätter med tomatbaserad sås och till rätter av lax, öring och andra röda fiskar kan man istället servera vinet i vanliga vitvinsglas vid tio grader för en ökad smakrikedom. Det är inget vin man behöver lagra, men jag skulle inte bli förvånad om det håller och utvecklas väl i kanske fyra fem år till.

Importör i Sverige är Wineagency, www.wineagency.se