Vecka 35

2015 Campillo 57 Selección Especial

Bodegas Campillo, 369 kr, (nr. 92419), Rioja, Spanien
85% Tempranillo, 12% % Graciano och 3% Cabernet Sauvignon

Det är alltid läge för bra riojaviner och särskilt passande är de till höstens lite rustikare och smakrikare mat. Från att Rioja var svenskarnas allra mest uppskattade vindistrikt för över tre decennier sedan, kom de klassiskt fatlagrade och på så sätt moget komplexa vinerna att upplevas lite gammaldags i jämförelse med alla de mer fruktintensiva och moderna viner som sköljde in från nya världens vinländer i början av 1990-talet. Samtidigt började Rioja att utvecklas till ett alltmer modernt vindistrikt. Idag finns det både väldigt traditionella viner, elegant klassiska viner och modernt djupare viner i Rioja.
I vinet 2015 Campillo 57 Selección Especial förenas de olika stilarna och det gör att man här finner allt man förväntar sig och vill ha i ett vin från Rioja – både det klassiskt rödfruktiga och syrafriskt eleganta och det lite djupare fruktiga och tanninstrukturerade. En skön vaniljton från ekfaten noteras och befäster det typiska för vinregionen, men djupet i doften och smaken är större och vinet känns ändå mer modernt än traditionellt. Och det är faktiskt precis vad ambitionen med den här cuvéen är tänkt av vara.
Servera vinet vid cirka 18 grader i glas med typisk bordeauxkupa. Även om det inte är helt nödvändigt, är det ett vin som lyfter lite i finess och nyans med en stundsluftning i karaff. Sett ur ett smakperspektiv är det ett väldigt användbart vin som matchar allehanda rätter av kyckling och kött, både lite elegantare och något smakrika. Nu till höstens svamptillbehör blir det en riktigt trevlig partner.

Vinet är gjort med en cirka 85 procent Tempranillo, den viktigaste och mest planterade druvsorten i Rioja, med ungefär tolv procent av den blommigare och lite kryddigare Graciano samt tre procent Cabernet Sauvignon som ett mer modernt inslag. Druvorna har vuxit i vingårdar på cirka 570 till 660 meters höjd i Rioja Alavesa, all Tempranillo från vingårdarna framför vineriet i Laguardia, medan Cabernet Sauvignon växer i en en lott bakom vineriet. Graciano kommer dock från en annan egendom omkring sex kilometer bort, och högre upp på sluttningarna upp mot Sierra Cantabria. Det är framför allt här som den högre altituden har gett vinet dess friska syra. Lagringen har skett i franska ekfat under 24 månader och de ekfatskaraktären känns mer försiktig och modern. Det här året gjorde man 6 257 flaskor av det här vinet – försvinnande lite ur ett globalt perspektiv.

Namnet Campillo 75 är en hyllning till José Miguel Martinez Zabala som föddes 1957 och hastigt gick bort alldeles för tidig i slutet av 2017. Han blev den fjärde generationen som höll ansvaret över den stora Grupo Faustino. Tillsammans med sin familj hade han 1990 grundat den moderna firman Bodegas Campillo, som ligger alldeles nedanför den medeltida staden Laguardia i Rioja Alavesa. Det här var en av de första verkligt moderna bodegorna som etablerades i Rioja, som vid den här tiden såg alltfler ambitiösa och nytänkande firmor, inte minst Artadi som redan hade gjort vin i några år och Bodegas Roda som gjorde sina första viner 1992.
Familjen Martínez Zabala hade sedan 1861 varit involverade i vinbranschen och ägde flera bodegor (Bodegas Marqués de Vittoria storfirman Bodegas Faustino här i Rioja) och över tvåtusen hektar vinmark i norra Rioja. Bodegas Campillo var en betydligt mindre och mer modern satsning. Idag har man omkring 57 hektar egna vingårdar som i stort sett uteslutande ligger runt om vineriet. Det är ovanligt i Rioja, där firmornas vingårdar i stort sett alltid ligger utspridda i flera områden.
Bodegas Campillo gör ett brett spektrum av viner och utöver de klassiska lagringsstilarna crianza, reserva och gran reserva gör det ytterligare ett par röda viner, bland annat ett vin som heter Finca Cuesta Clara Raro med den mindre vanliga klonen Tempranillo Peludo. Man gör också ett utmärkt fatjäst vitt vin med Viura och Malvasia Blanca.

Importör i Sverige är Philipson Söderberg, www.philipsonsoderberg.se