Vecka 47

2015 Central Coast Pinot Noir

Calera Wine Company, 284 kr, (nr. 87282), Central Coast, Kalifornien, USA
100% Pinot Noir

Etiketten anger ”Fortieth Anniversary Vintage”, rätt coolt med tanke på vad Kalifornien var för 40 år sedan, och vad Pinot Noir var (snarare inte var) för 40 år sedan. På så sätt är Calera Wine Company en legendarisk producent. Central Coast Pinot Noir kan ses som firmans instegsvin, precis som man i Bourgogne gör en ”Bourgogne Rouge” från oftast flera vingårdar i flera byar. För Calera Wine Company betyder det här att man dels (emellanåt, men inte i just den här årgången) använder druvor från sina egna vingårdar i Mount Harlan i de kalkrika bergen bakom Monterey County, men också köper druvor från flera mycket välkända och förstklassiga vingårdar från Monterey County i norr till det något mer tempererade Santa Barbara County i söder. Från det senare området kommer i den här årgången drygt 40 procent av druvorna från tre verkligt fina vingårdar, den berömda Bien Nacido Vineyard (25 procent), den svalare Sierra Madre Vineyard och den riktigt fina soliga men också svala Solomon Hills Vineyard.

Vill man hitta ett läckert, redan nu fullt drickbart och charmerande pinotvin från Kalifornien, är det här ett utmärkt exempel på det. Med bara tio procent nya ekfat är doften mer driven av frukten, mycket söta hallon och mogna mörka körsbär, men också en lätt fuktig jordighet och en försiktig nyans av stjälkarna (ungefär omkring tio procent av dem fick följa med under jäsningen). Jag tycker att vinet ska dekanteras, jag har upplevt att blir än mer sensuellt och att frukten och blommigheten blir läckrare efter omkring 15 minuter i karaff och de bör serveras vid cirka 17 grader och helst inte vid över 20 grader.

Matmässigt gäller medelkraftiga rätter av vit fisk, fågel eller kött – hellre just än mörkt kött – som gärna kan få sällskap av allehanda rotsaker och stekt svamp. Vill man lyfta rätten raka vägen in i vinets fruktighet kan man koka inte ett par frysta hallon eller körsbär i den mörka fondsåsen till, det blir ett fint doftmöte. Man kan såklart göra helt vegetariska rätter också, exempelvis en krämig jordärtskocksoppa med persilja i, kokta eller stekta morötter och palsternackor med smör och doft av färsk timjan och körvel, bakad och stekt rotselleri med brynt svamp eller tryffel, eller varför inte vegetariska kåldolmar. Pinot Noir i lite rikare stil som det här vinet älskar verkligen rotsakernas och kålens fina sötma och svamparnas komplexa nyanser.

Vill du läsa mer om Calera Wine Company hittar du under fliken ”Vinproducenter” en djup och omfångsrik presentation av firman, dess vingårdar och viner. Du hittar också en intressant intervju med grundaren Josh Jensen under fliken ”Vinmakare”.

Importör är Johan Lidby Vinhandel, http://www.johanlidbyvinhandel.se/