Vecka 17

2015 Chablis Les Vénerables

La Chablisienne, 179 kr, (nr. 84596), Bourgogne, Frankrike
100% Chardonnay

Jag har valt det här vinet som Veckans Vin en gång tidigare, hösten 2018, då i den klassiska och strama årgången 2014. Nu har det kommit i en ny årgång som absolut förtjänar all uppmärksamhet, den storslagna men kraftigare 2015, också det en årgång som har potential att lagras länge.
Vintern var mild och bjöd på god nederbörd, men tack vare kyligt väder i början av våren dröjde knoppningen och tack vare att den inleddes tio dagar senare än normalt drabbades vingårdarna inte av vårfrost, vilket annars är ett stort problem i Chablis. Blomningen skedde i perfekta förhållanden och sommaren som följde var solig och torr. De enda problem man hade var egentligen torkan som reducerade skördevolymerna något. Tack vare lite regn i augusti återhämtade sig rankorna och skörden blev väldigt lyckad och vinerna fick en generös fruktkropp med god syra och tydlig mineralitet.

Det här vinet visar alltid ett fint djup, en fetma och en typisk kalkig och jordig karaktär – så är det också i den här årgången. Frukten är något rikare för att vara en vanlig chablis, det hör både stockarnas ålder och årgångens kraft till, men de jordiga egenskaperna står i förgrunden och definierar till stor del vinet. Det gör att man snarare upplever det i stil och en bra premier cru, en vinkategori som alltid bjuder på stor jordighet och känsla av terroir. Och det är just den aspekten som är så superläcker med det här vinet. Smaken är medelfyllig men lättsam och mycket elegant och det är helt enkelt ett riktigt bra vin som i alla avseenden visar det som Chablis som region ska visa. Vinet Les Vénérables är en så kallad vieilles vignes, en särbuteljering från äldre stockar, i det här fallet minst 35 år gamla men betydligt större andel som är minst 50 år gamla. Så långt inga konstigheter, det finns en hel del stockar med den åldern i Chablis. Men medlemmarna har också ett par lotter med vinstockar som planterades för både 80 och 100 år sedan och med tanke på att Chablis nästan höll på att försvinna som vindistrikt efter vinlusens framfart och de två världskrigen är detta smått unikt.

Vinet Les Vénérables är en så kallad vieilles vignes, en särbuteljering av viner från äldre stockar, i det här fallet minst 35 år gamla men betydligt större andel som är minst 50 år gamla. Så långt inga konstigheter, det finns trots frostbekymmer vissa år en hel del stockar med den åldern i Chablis. Men medlemmarna i det stora kooperativet har också ett par lotter med vinstockar som planterades för både 80 och 100 år sedan och med tanke på att Chablis nästan höll på att försvinna som vindistrikt efter vinlusens framfart och de två världskrigen är detta smått unikt.

Vinet kan drickas redan nu, det vinner då på att slås upp i karaff en kort stund eller att serveras i ett glas med relativt stor kupa, till exempel ett Bourgogne-glas, så att hela registret av frukt- och jorddofter ges möjlighet att blomma ut. Vid tio grader är vinet stramt och elegant, vid tolv grader breddar det sig och först då ser man hela vinets potential.

Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se