När Bodegas Roda gjorde entré i Rioja med sin första årgång 1992 blev de tillsammans med en ytterligare en handfull firmor pionjärer och motorer i det nya Rioja som under 1990-talet växte fram med full kraft. Rioja var verkligen i behov av en nystart, det mer genomtänkta och nya hantverket gav viner som var betydligt mer moderna och rent fruktiga än vad folk i allmänhet förväntade sig från Spanien. Det gav dem också möjligheten att möta konkurrensen från nya världens vinländer, som vid den här tiden tog allt större plats i den moderna vinkulturen. Det går inte att nog betona hur viktiga Bodegas Roda var i Riojas och Spaniens förnyelse.
Bodegas La Horra är samma firmas satsning i Ribera del Duero. Den inleddes 2008 i ett långsiktigt samarbete med de vinodlande bröderna Pedro och Pablo Balbás, det var också den första årgång man gjorde av vinet Corimbo, men man anger själv april 2009 som firmans officiella födelse. Man arbetar idag med 40 hektar stora vingårdar i framför allt området La Horra, till mindre del i andra områden i centrala Ribera del Duero. Precis som i Rioja är det Tempranillo, här kallad Tinta del País, den enda druvsort man arbetar med. Vingårdarna sköts ekologiskt och med stort detaljfokus och skörden sker alltid för hand. Precis som i Rioja låter man vinifiera varje liten vingårdslott separat, detta för att kunna anpassa detaljerna i vinifieringen till varje lotts unika förutsättningar och egenskaper. I slutändan leder det till att man kan maximera karaktärer och kvaliteter i varje liten vinifiering och därmed med större precision kunna göra en optimal blandning.
Det här vinet görs till 100 procent av Tinta del País som kommer från en ekologiskt skött och inte bevattnad vingård med 25–30 år gamla stockar i området La Horra. Enligt många odlare, vinmakare och externa bedömare räknas det som ett av de bästa i hela Ribera del Duero. Framställningen är precis lika modern och detaljfokuserat kvalitetsdriven som hos moderfirman Bodegas Roda i Rioja. Efter en noggrann sortering av druvorna, avstjälkning men ingen krossning av druvorna, följer en naturlig jäsning i små till medelstora tankar av ek och därefter dras vinet över till 225 liter stora franska ekfat, cirka 15 procent nya, för malolaktisk jäsning och lagring i 14 månader.
Årgång 2015 var torr och varm och det kunde leda till vattenstress i framför allt yngre vingårdar, men de äldre stockarna klarade sig utmärkt. Skörden skedde tidigare än vanligt och därför lyckades man bevara en god fräschör i druvorna och även en stor aromatisk profil. Samma fina nyansrikedom och finess som Bodegas Roda har blivit kända för återspeglas i det här vinet. Doften är mörkt fruktig och lite läckert bläckig med en liten nyans av cypress och örtkryddor, men faten är otroligt fint integrerade. Direkt ur flaskan ligger det ett lite större fokus på frukten, det är fullgott nog, men med en stunds luftning i karaff och ett glas med större kupa vinner vinet en riktigt fin komplexitet. Smaken är medelfyllig och med tanke på ursprunget Ribera del Duero är det ovanligt fint tanninstrukturerat. Det gör vinet väldigt lättgillat, det här är riktigt gott precis som det är, men visst kan man lagra det några och upp till åtta tio år till för att vinna det doft- och smakregister som mognaden tillför.
Tack vare den fina strukturen är det här ett vin som har ett brett användningsområde. Cirka 18 grader är en passande serveringstemperatur, luftningen har vi redan nämnt, och maten bör vara medelkraftig och kan innefatta väldigt många typer av rätter av fågel, kalv- och nötkött, lamm eller vilt, och eftersom tanninstrukturen är så fin behöver man inte oroa sig särskilt mycket över den. Men snarare än orientalisk mat, kryddhet mat och mat med tydlig sötma i, bör rätterna vara av mer klassisk spansk, fransk eller italiensk typ, för att hitta någon slags klok inriktning på rekommendationerna.
På Systembolaget kan det också finnas kvar några flaskor av firmans förstavin 2013 Corimbo I (nr 95180 för 469 kr).
Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se