Vecka 41

2015 Crozes-Hermitage Grand Classique

Cave de Tain, 129 kr, (nr. 2815), Rhône, Frankrike
100% Syrah

Cave de Tain grundades 1933 för att samla vinodlare i norra Rhône under samma tak så att de skulle kunna leva på sin odling utan att de själva skulle behöva framställa och marknadsföra vinerna. I mer modern tid har man investerat stort i både tid, utveckling av odlingstekniker, nytt vineri och senare också utbyggt och uppdaterat vineri för att skapa de allra bästa förutsättningarna för odlingen och framställningen. Idag har kooperativet 370 medlemmar, som tillsammans har 1 140 hektar vingård, en imponerande areal som motsvarar strax över 30 procent av den totala arealen i norra Rhône. För inte så länge sedan investerades en enorm summa i en ny del av vineriet, ett tecken gott som något på att man är väldigt seriös i sin vinproduktion.

Bara i appellationen Crozes-Hermitage äger medlemmarna nästan hälften av de med vin planterade 1 633 hektaren. Det leder till två saker, att man dels kan göra en stor volym av ett typiskt men billigt vin, som det här, dels en selektering av ett par högre kvalitetsbuteljeringar.
Det här vinet är gjort uteslutande av Syrah, mestadels från det större flackare området söder om Hermitage, men också från de lite mer kuperade och på så sätt bättre markerna i nära anslutning till Hermitageberget. Man avstjälkar druvklasarna helt och druvmusten jäses sedan i ståltankar, i vilka vinet också genomgår malolaktisk jäsning och lagring under några månader.

Renhet och generös mörk fruktighet är det första man noterar i doften och smaken, men det finns också en hel del av den för druvan typiska lakritskryddigheten och även lite av den för appellationen typiska stenrökiga mineraliteten. Tycker man om Syrah, tycker man om det här, och det är ett rätt generöst vin med god kropp och skön längd. Det kan lagras i några år och kommer då utvecklad en lite större kryddighet och stenig jordighet i takt med att fruktsötman tonas ner något, men det har redan nu en skön drickmognad – då helst dekanterat i karaff en kort stund innan servering.

Du dricker vinet till smakrikare rätter av fågel, kött, vilt – eller varför inte en skönt smakrik rätt av rostad kål, rotsaker eller bönor och svamp. Den typen av tillbehör till köttet är såklart också passande. Det får finnas en mild sötma i rätten, från bär eller gelé i såsen till rotsakernas delikata sötma och tack vare den mjuka strukturen kan det också finnas en liten kryddhetta i maten.

Importör är We and Wine, http://www.weandwine.se/