Vecka 49

2015 Gigondas Aux Lieux-Dits

Domaine Santa Duc, 229 kr, (nr. 74048), Rhône, Frankrike
75% Grenache, 10% Mourvèdre samt Cinsault och Syrah

Jag förväntar alltid en slags solsötma i vinerna från södra Rhône och det är precis det man finner här, en först blyg men efter några minuters luftning i glaset en allt sötare och mer intensiv vildhallonton. Men kraftigt är det inte, snarare elegant och lite trevligt kryddigt med ett försiktigt jordigt inslag. Smaken är medelfyllig, generöst fruktigt och precis lika solmogen som doften antydde, också lika elegant. Att det är ett solvarmt område noterar man snarare i den något värmande eftersmaken. Totalt sett är det dock ett riktigt trevligt balanserat, fint strävt och faktiskt lättdrucket vin – men så kommer det också från en av de allra bästa producenterna i Gigondas.

Domaine Santa Duc är en familjefirma som drivs i fjärde generation. Man håller till i byn Gigondas ungefär en halvtimmas bilväg från hjärtat av Châteauneuf-du-Pape och har 31 hektar stora vingårdar som sedan 2012 är certifierade som ekologiska. Just byn Gigondas räknas idag till en av de bästa så kallade crus som finns i södra Rhône. Här odlas vinet på 1 230 hektar och vingårdarna, som till huvudsak domineras av Grenache, ligger på flackland och sluttningar på 100 till 550 meters höjd upp mot bergsryggen Dentelles de Montmirail.

Den här typen av generösa viner är perfekta till vinterns ofta rustika, smakrika och värmande rätter, såsom grytor och långkok av kött eller färs, rätter med tyngd och viss sötma av rotsaker, eller rätter där svamp, rökt sidfläsk och så vidare. För att fånga den sydfranska känslan kan man gärna använda sig av örtkryddor som lagerblad, timjan, rosmarin och salvia. Slå gärna upp vinet i karaff en kvart eller så och servera det vid 18–20 grader, då kommer det till sin rätt bäst.

Importör i Sverige: Johan Lidby Vinhandel, http://www.johanlidbyvinhandel.se/