Vecka 50

2015 Louis Roederer Brut Rosé

Louis Roederer, 639 kr, (nr. 77226), Champagne, Frankrike
62% Pinot Noir och 38% Chardonnay

Så här mot slutet av året höjer vi insatsen på vininköpen och slår till med en fantastisk champagne, signerat det hyllade huset Louis Roederer som är bättre än någonsin. Just deras årgångstappade torra roséchampagne är dessutom en av de stående favoriterna. Därför blir det just den, i årgång 2015.
I korthet är det här ett framstående hus som idag har 240 hektar egna vinodlingar fördelat över 410 vingårdar som till stor del ligger i byar klassade som grand cru. En intressant detalj hos firman är att de egna vingårdarna täcker hela behovet av druvor till alla årgångsviner och prestigecuvéerna Cristal. Lika intressant är att 122 hektar av vingårdarna idag är certifierade som ekologiska. Det gör Louis Roederer till en av de allra största ekologiska firmorna i Champagne.

Cuvéen i den rosa årgången 2015 utgörs till 62 procent av Pinot Noir från sydexponerade vingårdslägen i Cumières i Vallée de la Marne och 38 procent Chardonnay från nordligt exponerade och därför svala vingårdar i Chouilly i Côte de Blancs.
”Tack vare att Pinot Noir växer i något varmare lägen når druvorna något högre mognad än i genomsnitt här i Champagne och vinet får därför en fin rikedom förklarar Jean-Baptiste Lecaillon som är källarmästare hos Louis Roederer.
Han menar att de stramare vinerna med Chardonnay ger en utmärkt kontrast till pinotdelen. För den här rosa tappningen odlar man alltid Pinot Noir just för en yppigare mognad och väl i vineriet avstjälkas druvorna helt utan att de krossas och man gör sedan en sju till tio dagar lång kallurlakning vid cirka fyra grader för att extrahera så mycket arom som möjligt och även en fint rosa färg. Under den här perioden gör man vare sig någon överpumpning eller nerpressning av skalen, man vill inte laka ur tanniner. Därefter blandas musten av Chardonnay i och musten dras över till ståltankar och cirka tio procent ektankar för jäsningen. Efter den andra jäsningen i flaskan lagras vinet under omkring 48 månader på sin jästfällning innan dégorgering. Man tillför en dosage på cirka åtta gram.
”Vi började använda den här metoden redan 1974 och var så nöjda med den att vi gjorde den till standardmetoden för våra roséchampagner”, berättar Jean-Baptiste.

Precis som i tidigare årgångar är det här en lidelsefullt förförisk champagne som skänker en flirtigt somrigt rödbärig fruktighet med härliga toner av vildhallon, röda äpplen och även lite blodcitrus. Även om frukten på årgångstypiskt vis är uttalad, skönjer man en förtjusande nyans av rosor och därunder en mineralisk kalkstenston. Smaken är medelfyllig och mjukt texturerad tack vare den yppiga och mjuka frukten som doften lovade, men smaken är helt torr med en livligt frisk syra, len mousse och lång smak.
En champagne som den här dricks antingen som den är, svalt serverad vid tio grader men inte kallare eftersom en del av den charmiga frukten och doften då göms i kylan. Ett klassiskt champagneglas går utmärkt, men vill man lyfta doftupplevelsen ett steg väljer man hellre ett glas med vitvinskupa eller till och med något större kupa. Jag serverar den gärna i en bourgognekupa och gör det gärna direkt nu – den är fullgod och närmast perfekt i sin härliga intensitet – men givetvis kan man lagra en champagne som den här i minst 20 år. Med tiden mattas den somriga fruktigheten av och ersätts med mer bourgogneliknande komplexitet som är minst lika läcker.
Tack vare en något yppigare fruktkropp jämfört med den vita årgångstappningen är det här en champagne som på ett fint sätt orkar med de mer umamisöta skaldjuren som räkor, havskräftor och hummer, som gärna kan få sällskap av en fin smörsås, hollandaise eller vitvinssås med en syrafrisk smaksättning för att möta upp champagnens friska syra. Såklart går det lika bra med kokt eller stekt fisk som huvudråvara. Ett annat trevligt serveringssätt är till milda eller medelkraftiga ostar, gärna komjölkostar som Brie, Camembert, Chaource eller Brillat-Savarin som får ha sällskap av något försiktigt sötsyrligt tillbehör, exempelvis hallon eller en kompott av rabarber.

Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se