Vecka 50

2015 Louis Roederer Brut

Louis Roederer, 719 kr, (nr. 76510), Champagne, Frankrike
70% Pinot Noir och 30% Chardonnay

Det är något särskilt med champagner från lite varmare årgångar, nu senast 2019 och 2018 som ännu inte har lanserats. Det har däremot 2015 gjorts, en årgång som både här i Champagne och ”syskondistrikten” Chablis och resten av Bourgogne har gett viner med både kraft och djup. Själva säsongen inleddes med en nederbördsrik vinter som mättade jordarna med vatten, något som senare skulle visa sig betydelsefullt eftersom större delen av sommaren var solig, varm och torr. Strax innan skörden kom det lite regn som återställde balansen i rankorna och gjorde att kvaliteten på druvorna blev utmärkt. Många odlare beskriver årgången som fantastiskt, några till och med som en av de bästa sedan slutet av 1940-talet.
I Bourgogne såg man årgången som bättre för röda viner än för vita. Nu är vi dock i Champagne där även varma årgångar ger viner med spänst, mineralitet och frisk syra eftersom man kan skörda druvorna vid tidig mognad utan att frukten blir för tung. Och i händerna på alltid så högt presterande Louis Roederer är det såklart en utmärkt champagne att dricka redan nu och gärna skåla ut året med – och då gärna till nyårshummern.

Louis Roederer är ett framstående hus som idag har 240 hektar egna vinodlingar fördelat över 410 vingårdar som till stor del ligger i byar klassade som grand cru. En intressant detalj hos firman är att de egna vingårdarna täcker hela behovet av druvor till alla årgångsviner och prestigecuvéerna Cristal. Lika intressant är att 122 hektar av vingårdarna idag är certifierade som ekologiska. Det gör Louis Roederer till en av de allra största ekologiska firmorna i Champagne.
Årgång 2015 har byggts med 70 procent Pinot Noir och 30 procent Chardonnay från de egna vingårdarna. Man jäste 34 procent av musten i äldre ekfat för textur och struktur, resten av musten i ståltankar för renhet och fräschör. Ett sätt att ytterligare bevara fräschör och friskhet har varit att bara låta 66 procent av vinet gå igenom malolaktisk jäsning och trots den varma årgången har vinet en uppfriskande syra på höga 8.4 gram per liter. Det gör att man faktiskt inte känner av att man har lagt till 8.6 gram dosage (socker) per liter inför slutkorkningen.

Såklart är en bara sju år gammal champagne fortfarande väldigt ung och i nyansering något knuten, men tack vare den årgångstypiskt rikare frukten upplever man faktiskt både doften och smaken lite mer tillgänglig än vanligt. Nog kan man njuta av den här unga årgången redan nu, svalt serverad (strax under tio grader) som en uppfriskande aperitif och till lite mildare men syrafriskt smaksatta tilltugg. Vid sådan servering kan man mycket väl använda ett klassiskt flöjtliknande champagneglas, men hellre med viss kupa än alldeles för smalt för att fullt ut tillgodogöra sig dofterna.
Den inbjudande djupa och kvardröjande smaken gör också champagnen utmärkt även till både för- och varmrätter. I så fall kan man gärna vid sval servering välja lite lättare fiskrätter och inte alltför smakrika vitmögelostar och hårda komjölkostar. Serverar man däremot champagnen något mer tempererad (tio till tolv grader) i glas med lite vidare kupa, gärna en så kallad bourgognekupa, kan man öka smakintensiteten i maten. Glaset har faktiskt den inverkan på hur vinet upplevs. Mer vällagrade hårdostar såväl som smörstekt vit fisk och pilgrimsmusslor med klassisk vitvinssås eller musselsås är då att rekommendera.
Vill man köpa på sig ett par flaskor för njutning om några år, är en årgång som 2015 värd att lagra. Likt varmare årgångar som exempelvis 1990 och 2005 finns det gott om potential för 2015 att bli både 15 och 25 år gammal om flaskorna förvarar mörkt och svalt.

Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se