Vecka 18

2015 Maxime Grand Cru Millésime

Launois Père & fils, 399 kr, (nr. 7329), Champagne, Frankrike
100% Chardonnay

Chardonnay och byn Le Mesnil-sur-Oger, belägen i underdistriktet Côte de Blancs och klassificerad som grand cru, är allt som oftast en lovande kombination. Lägg till en seriös producent och resultatet blir garanterat. Och lägg dessutom till en bra årgång som 2015 och allt bli ännu bättre.
Le Mesnil-sur-Oger ligger sydost om centralorten Épernay och är en av de mest berömda byarna i Champagne. Det är inte så konstigt, dels har den har statusen grand cru, den högsta, dels brukar byn hyllas som den bästa för druvsorten Chardonnay. En liten del av förklaringen ligger nog också i vingården Clos de Mesnil som toppfirman Krug gör ett väldigt dyrbart vingårdsspecifikt vin från. Byn ligger i distriktet Côte de Blancs som är ursprunget för det mesta av den bästa Chardonnay som odlas i Champagne. Idag finns här sammanlagt 433.80 hektar stora vinodlingar (av byns totala areal om cirka 800 hektar) som till 99.6 procent är planterat med just Chardonnay. De flesta av byns 482 vinodlare är väldigt små och säljer sina druvor till både små och stora champagnetillverkare.

Launois Père & fils är en familjeägd firma i åttonde generation med ungefär 21 hektar stora vingårdar och en årlig produktion på omkring 220 000 flaskor – en droppe i havet jämfört med vad de stora husen producerar. Att man har kvalitetsfokus förklarar också att man är en av bara 27 små familjefirmor som är med i Club Trésors de Champagne som ligger bakom champagnerna som buteljeras som Special Club. För att få denna status och använda sig av namnet och den speciella flaskan för Special Club måste vinet provas och godkännas av en kritiskt jury. Det är tvivelsutan en stor ära att vara med i den här gruppen. En annan sak, är man på resa i Champagne ska man absolut passa på att besöka familjen Launois, utöver att man kan prova deras goda champagner kan man också besöka deras trevliga och med allehanda gamla vinföremål välfyllda museum.
Utöver sin Special Club, som alltid är en toppselektering som görs de bästa åren, gör man åtta champagner. Maxime Grand Cru Millésime är alltid en blanc de blancs gjord uteslutande med Chardonnay från firmans vingårdar i Le Mesnil-sur-Oger. Musten har jästs i ståltankar och vinet har gått igenom full malolaktisk jäsning, något man kanske man uppleva tack vare en fint avrundad struktur i den fortfarande stramt mineraliska och syrafriska smaken. I det här vinet har man (såklart) enbart använt sig av druvor från den utmärkta men något varmare årgången 2015 och efter den andra jäsningen har vinet mognat i drygt fyra år på sin jäst innan dégorgering och en tillsats av 7.0 gram dosage per liter.

Doften är medelstor och rätt markerad av den kritiga jorden i vingårdarna, nästan lite rökig, men också svalt fruktig med nyanser av gula äpplen och citronskal och med en oväntat försiktig rikedom till följd av den ganska varma årgången. En viss kraft (för att vara champagne) finner man i smaken, som har en fint fruktig generositet men ändå stor svalka och en precis så uppfriskande och av kritmineral torr och stram eftersmak som druvsorten och ursprunget lovar.
Det här är en trevlig och för vintypen blanc de blancs nästan ovanligt fint drickmogen och lättdrucken ung champagne. Njut av den nu och de kommande åtta åren för dess stramhets och kritiga komplexitets skull, helst serverad i klassiskt champagneglas vid ungefär åtta till tio grader. Ostron, musslor, elegant fiskrätter med vitvinssås med god syranivå i samt medelkraftiga vitmögelostar blir utmärkta tillbehör till.

Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se