Vecka 35

2015 Mercurey 1er Cru Les Vasées

Domaine Louis Max, 349 kr, (nr. 73990), Côte Chalonnaise, Frankrike
100% Pinot Noir

Vi tar oss ner till Côte Chalonnaise, en av de fem regionerna i Bourgogne, belägen precis söder om det berömda området Côte de Beaune där de flesta av de mest exklusiva vita vinerna görs i Bourgogne. I Côte Chalonnaise gör man både mousserande vin (majoriteten av crémant i Bourgogne kommer härifrån), vitt vin och rött vin och de vita och röda görs på nivåerna regional, villages och premier cru. Här finns det fem byar med egen appellationsstatus och Mercurey är med sin 646 hektar stora vingårdsareal den största av dem. Det är också härifrån som de flesta av de bästa vinerna kommer, framför allt på rödvinssidan. I sig inte så konstigt, i Mercurey är Pinot Noir planterad på 535 hektar och det finns 29 vingårdar med statusen premier cru. Les Vasées är en av dem, bara 3.11 hektar stor och belägen på ganska flack mark mitt i byn Mercurey som består av två delar, en större del utefter huvudgatan och en mycket mindre del med ett par kluster av hus intill just den här vingården. Alldeles intill reser sig en sluttning med flera av byns mest omtalade premier crus, bland dem Les Champs-Martin.

Vinet kommer från Maison Louis Max, en firma som grundades 1859 som négociant (handelshus) av Evgueni Louis Max. Tillsammans med sin son Theodore utvecklade han firman, köpte vingårdar i Mercurey och grannbyn Rully och även två egendomar i södra Frankrike. En av dessa är Château Pech-Latt i Corbières, vars viner verkligen kan rekommenderas. Nu i början av 2000-talet har firman ny ägare och nya stora ambitioner om att lyfta kvaliteten, vilket man helt uppenbart har lyckats med – tidigare minnen av firmans viner var inte alls lika ljusa och upplyftande som det man hittar i glasen idag.
En sak man gjorde var att konvertera sina egna vingårdar i Mercurey och Rully till ekologiska och idag är man en av de största ekologiska producenterna i hela Bourgogne. Druvorna till det här vinet har helt avstjälkats och musten har jästs i små ståltankar varefter vinet har dragits över till 228 liter ekfat, cirka 30 procent nya, för malolaktisk jäsning och lagring i lite drygt ett år.
Så vad kan man säga om vinet då? Doften är medelstor men lite lättare och mer transparent än vad kan vanligen väntar sig av viner från den varmare och kraftigare årgången 2015, och från en premier cru på flackare land i Mercurey. Men den är fin, trevligt körsbärsfruktig med en lätt jordig och något mineralisk nyans, men av eken inte särskilt många spår. Smaken är också av lite lättare slag, rent fruktig och finstämd strukturerad med en god fräschör, men på det hela taget rätt sammansatt utan att vara kraftig. Det bör serveras vid svala 16 grader för att verkligen lyfta fram elegansen och det vinner lite fruktdjup på att ges en stunds luft. Primärt känns det som ett gott vin att dricka nu och de kommande tre till fem åren, men troligen inte längre bort än så.
Maten får inte vara alltför smakrik eller kryddig. Stekt vit fisk med smörstekt svamp, kyckling eller kalvkött på samma vis, lite trevlig lufttorkade (helst inte rökta) charkuterier och milda vitmögelostar eller lagrade alpostar känns som solklara val. Såvida man inte väljer att dricka vinet precis som det är, det fungerar ju också rätt bra.

Importör i Sverige är Sigva, www.sigva.se